Bigos jest jedną z najpopularniejszych, tradycyjnych polskich potraw jednogarnkowych. Ta smaczna potrawa przechodzi z pokolenia na pokolenie nie tracąc na popularności. Gustują w niej zarówno młodsi jak i starsi. No i ja też! Dlatego dzisiaj wspólnie ugotujemy pyszny i aromatyczny, tradycyjny, staropolski bigos! Zaopatrzcie się w porządny, emaliowany garnek do bigosu i zaczynamy.

Przepis na tradycyjny polski bigos

Składniki:

  • 0,5 kg świeżej, białej kapusty
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 40 g suszonych grzybów
  • 200 g kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 100 g suszonych, wędzonych śliwek
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 nasiona jałowca
  • 2 goździki
  • sól
  • olej do smażenia

Suszone grzyby wsypujemy do niedużego garnka i zalewamy 0,5l zimnej wody i pozostawiamy na kilka godzin. Następnie, namoczone grzyby gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie, czyli około pół godziny. Grzyby odsączamy i kroimy w paski, wywaru z grzybów nie wylewamy.

Kiszoną kapustę lekko wypłukujemy, odsączamy, kroimy drobno i przekładamy do garnka. Zalewamy małą ilością wrzącej wody, tak aby woda pokryła kapustę i gotujemy przez godzinę. W tym czasie oczyszczamy kapustę białą z zewnętrznych liści, szatkujemy, podobnie jak w przypadku kapusty kiszonej, zalewamy małą ilością wrzącej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy około 30 minut. Następnie obie kapusty odcedzamy i łączymy w jednym, dużym, emaliowanym garnku do bigosu. Dodajemy grzyby i wywar z grzybów, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca oraz goździki.

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor, solimy. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą, kiełbasę należy uprzednio obrać ze skóry. Następnie to wszystko razem z mięsem dodajemy do kapusty. Dodajemy pokrojone w paski suszone, wędzone śliwki i podlewamy winem.

Garnek przykrywamy i gotujemy minimum godzinę, następnie pozostawiamy do ostygnięcia i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie przez około 3 dni, codziennie należy bigos zagotować, gotować przez kilka minut i ponownie odkładać do schłodzenia. Na trzeci dzień bigos jest już gotowy do spożycia.

Smacznego!