Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Przepis na ciasto czekoladowe – Dzień Czekolady!

Wiecie, co dziś jest? Wtorek… 7 lipiec… Dzień Czekolady! Obudziłam się dziś rano, spojrzałam na kalendarz i wiedziałam już, co muszę zrobić. Szybki przegląd przepisów, tortownica wyciągnięta z szafki no i do roboty! Rzadko mamy takie dni, kiedy możemy usprawiedliwić jakoś nasze łasuchowanie, trzeba więc korzystać z takich momentów! Postanowiłam, robię ciasto ze stężoną ilością czekolady, polane czekoladą, a co!

Przepis na ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki tortowej
  • 250 g cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na polewę:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

W średniej wielkości misce mieszamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Osobiście lubię te składniki przesiać przez sitko, aby nabrały dodatkowej puszystości i żeby nie było grudek.

Teraz przyda nam się mały rondelek. Do naczynia wlewamy mleko i dodajemy masło. Grzejemy na małym ogniu, aż masełko się roztopi Staramy się nie dopuścić do zagotowania roztworu. Ściągamy mleko z masłem z palnika. Dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę, mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

Do dużej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, następnie ubijamy mikserem, przez około 5 minut. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Do powstałego puchu wlewamy przestudzony płyn czekoladowy. Przelewamy powoli, cały czas mieszając trzepaczką kuchenną. Na sam koniec dodajemy sypkie składniki i powoli mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ważny moment, sięgamy po tortownicę! Tortownica 24 cm, w zupełności wystarczy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej całe ciasto.

Ciasto pieczemy w 175 st. C. przez około 50 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i dajemy ciastu poleżeć jeszcze około 10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z pieca i przekładamy na kratkę.

Teraz ostatni krok, polewa! Ponownie przyda się nam niewielki rondel, roztapiamy w nim masło. Następnie ściągamy rondelek z ognia. Dodajemy mleko i przesiane przez sitko kakao oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy całość trzepaczką i polewa gotowa, teraz polewamy nią ciasto i gotowe!

Smacznego!

Kinga 🙂

Przepis na ciasto znaleziony na stronie: https://aniagotuje.pl/