Czy wiecie, że dziś jest dzień grzyba? Sezon grzybowy trwa już w najlepsze, więc najwyższy czas, aby zabrać się za jakieś przetwory. Zaopatrzcie się w słoiki i odpowiedni garnek grzybki, no i do roboty!

Przepis na marynowane grzyby

Składniki:

  • 0,5 kg grzybów
  • woda
  • sól
Zalewa:
  • 0,5 l wody
  • 180 ml octu 10 %
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 ziarnka pieprzu
  • gorczyca

Zawsze zaczynam od przygotowania sobie mojego miejsca pracy. Dlatego po jednej stronie zlewu kładę kosz z grzybami, po drugiej znajduje

się duża miska emaliowana i powoli oraz dokładnie opłukuję każdego grzybka z ziemi i innych zanieczyszczeń. Większe grzybki dobrze rozkroić na ćwiartki, aby bez problemu weszły nam do słoika.

Garnek emaliowany wstawiamy z osoloną wodą na duży ogień, wrzucamy grzyby i gotujemy około 7 minut.

W międzyczasie przygotowujemy w zlewie durszlak, do którego przelewamy zawartość garnka. Grzybki opłukujemy pod zimną wodą.

Teraz czas na zalewę. Ponownie na kuchenkę stawiamy garnek emaliowany. Wlewamy wodę i dodajemy wszystkie przyprawy prócz gorczycy, po zagotowaniu wlewamy ocet i ponownie doprowadzamy zalewę do wrzenia.

Słoiki przeparzamy i dokładnie osuszamy. W każdym słoiku umieszczamy po pół łyżeczki gorczycy, grzyby i obraną oraz pokrojoną w paski cebulę. Każdy słoik zalewamy wrzącą zalewą i mocno zakręcamy słoiki, które następnie kładziemy do góry dnem i czekamy aż ostygną.

Smacznego!

Kinga 🙂