Przy okazji Światowego Dnia Czekolady, wpadłam na pomysł, by podzielić się z wami moim sposobem na gładką polewę czekoladową, która świetnie sprawdzi się do drożdżowej babki wielkanocnej. Oczywiście, tradycyjnie babka jest oblana lukrem lub posypana cukrem pudrem, ale kto nie lubi czekolady? Babka z czekoladą z pewnością przypadnie do gustu w szczególności najmłodszym członkom rodziny. Czekolada to mnóstwo cennych składników odżywczych. Dobra jakościowo czekolada zawiera minimum 70% kakao, najlepiej z nieprażonych ziaren. A im więcej kakao w składzie, tym mniej tłuszczu, cukru i innych zbędnych dodatków. Czekolada to przede wszystkim źródło cennego magnezu, ale jej największym atutem jest wspaniały smak, którego nic nie zastąpi!

Polewa czekoladowa na babke drożdżową

SKŁADNIKI

  • 125 g dobrego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 4 łyżki prawdziwego, ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny*
  • 3 łyżki wrzątku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do przygotowania masy przydadzą nam się różne akcesoria kuchenne. Do rondla emaliowanego dodaję masło, które powoli podgrzewam na bardzo małym ogniu. Następnie dodaję cukier puder (ważne jest, by nie zastępować go cukrem tradycyjnym!) i czekam, aż cukier się rozpuści. Powstającą maślaną polewę co jakiś czas mieszam przy pomocy trzepaczki. W międzyczasie rozpuszczam żelatynę we wrzątku. Świetnie sprawdza się do tego kubek emaliowany i mała drewniana łopatka. Kiedy cukier i masło tworzą już płynną masę, zdejmuję rondel z ognia i dodaję kakao oraz roztwór wody i żelatyny. Mieszam całość dokładnie drewnianą łopatką i czekam aż masa przestygnie. Powstała polewa powinna być idealnie gładka, na tyle rzadka, by swobodnie móc nią udekorować babkę, ale nie powinna nadmiernie spływać z babki.

*Etap z dodaniem żelatyny można ominąć, ale dzięki niej polewa będzie lśniąca i bardziej zwarta. 

A co jeśli polewa nam nie wyszła? 

Przepis wydaje się być banalnie prosty, ale zapewniam was, że przygotowanie czekoladowej polewy często okazuje się klapą! W internecie znajdziecie mnóstwo różnych przepisów, które nie sprawdzą się, gdy będziecie popełniać podstawowe błędy. 

Najczęstszym problemem podczas robienia czekolady jest rozwarstwienie się tłuszczu od reszty polewy. Zwykle jest to wina przegrzania masy, dlatego ważnym jest, by masło z cukrem ogrzewać na bardzo wolnym ogniu i pilnować momentu, w którym cukier jest już rozpuszczony. Należy wtedy jak najszybciej zdjąć rondel z ognia. Istotne jest także, by był to cukier puder – szybciej się rozpuszcza i dzięki temu łatwiej jest wyłapać moment, w którym masło z cukrem tworzy odpowiednią konsystencję.

Kolejnym błędem jest zbyt krótkie ucieranie powstającej polewy z kakao. Zbyt lekko wymieszane kakao będzie tworzyło nieestetyczne grudki, a polewa będzie miała niejednolitą konsystencję. Ucierajcie kakao tak długo, aż masa będzie idealnie gładka. Najlepiej sprawdzi się do tego klasyczna trzepaczka do jajek.