Mamy sezon na dynię i warto z niego w pełni korzystać! Z dyni możemy zrobić pyszne desery, przekąski i obiady, ale także napoje! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis na dyniową kawę.

Przepis na dyniową kawę

Składniki:

  • Podwójne espresso
  • 100 ml mleka
  • 50 g pieczonej dyni hokkaido
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • mini pianki
  • kurkuma
  • cynamon
  • imbir
  • kardamon

Dynię kroimy na cząstki, pozbawiamy gniazd nasiennych i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 st.C. Wrzucamy dynię do blendera.

Przygotowujemy kawę i wlewamy do blendera. dodajemy gorące mleko, syrop klonowy i po szczypcie każdej przyprawy.

Miksujemy do gładkiej konsystencji. Przelewamy kawę do filiżanki lub szklanki i posypujemy na wierzchu piankami.

Smacznego!