Znacie kota Garfielda? A pamiętacie, co było jego największym przysmakiem? Oczywiście, lasagne! Tymczasem ja przybywam to was z nieco spolszczoną wersją tego dania, z pyszną lazanią z mięsem mielonym! To niesamowicie smaczne i sycące danie zachwyciło całą moją rodzinę i mam nadzieję, że i Wam zasmakuje!

Przepis na lazanie

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 200 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 330 g przeciery pomidorowego
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g śmietany 30 %
  • 1/3 szklanki mleka
  • 12 płatów makaronu do lazanii
  • 250 g sera mozzarella
  • 250 g sera żółtego
  • Oliwa z oliwek
  • Majeranek
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka

W pierwszej kolejności zajmujemy się mięsem. Musi być ono oczywiście zmielone, najlepiej na średnich oczkach. Dodajemy do mięsa płaską łyżkę majeranki i ziół prowansalskich oraz płaską łyżeczkę soli, pieprzu i słodkiej papryki. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na bok.

Cebule obieramy i kroimy na drobną kostkę. Ząbki czosnku również obieramy, a następnie najlepiej użyć wyciskacz do czosnku. W przypadku jego braku można spróbować dokładnie posiekać czosnek, jednak nie będzie to dawało tak dużego aromatu, jak po przepuszczeniu przez wyciskacz. Kolejne pod nóż idą pieczarki, należy je dokładnie umyć i w razie potrzeby obrać, a następnie pokroić na dość małe kawałki.

Teraz przyda nam się duża patelnia, dla mnie najlepsza w tym wypadku jest patelnia nieprzywierająca. Patelnię rozgrzewamy i wlewamy na nią nieco oliwy z oliwek, a następnie wrzucamy czosnek, cebulę i pieczarki i podsmażamy kilka minut, mieszając. Następnie dodajemy mięso i ponownie podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe. Na koniec dodajemy do mięsa koncentrat i przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy i po paru minutach ściągamy z ognia.

Następnie będzie nam potrzebna tarka do sera, ścieramy na niej zarówno ser żółty, jak i mozzarellę.

Kolejnym krokiem jest zagotowanie wody w niezbyt dużej patelni, rzecz w tym, żeby zmieścił się w niej na długość makaron. To zagotowanej wody wrzucamy po trzy płaty makaronu i po minucie wyciągamy. Trzeba przy tym uważać, aby makaron nie rozwalił się, a po wyciągnięciu nie skleił z innymi.

Ostatnie co musimy przygotować to biały sos, tutaj nie ma dużo kombinowania. Do miseczki wlewamy mleko i śmietankę i dodajemy płaską łyżeczkę słodkiej papryki.

Na koniec pozostaje nam wszystko umieścić w naczyniu. Osobiście najbardziej polecam do tego brytfannę żeliwną lub naczynie żaroodporne. Na dno kładziemy obok siebie trzy plastry makaronu, na to nakładamy 1/3 mięsa, a następnie 1/4 sera. Powtarzamy tę czynność trzy razy, a następnie na wierzch kładziemy ostatnie trzy plastry makaronu, posypujemy resztką sera i zalewamy równomiernie białym sosem.

Lazanię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 50 minut. I gotowe!

Smacznego!

Kinga J