Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Przepis na leczo

Dziś 16 stycznia, czyli dzień pikantnych potraw! Jako pierwsze do głowy przyszło mi właśnie leczo, a podobno pierwsza myśl jest najlepsza, dlatego też bez zbędnych ceregieli wygrzebałam z lodówki wszystkie składniki, które uznałam, że mogą mi się przydać i ruszyłam do boju! Ja przyrządziłam moje leczo w garnku emaliowanym Belis, który dzięki grubemu korpusowi zapobiega przywieraniu potraw.

Przepis na leczo

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 5 papryk (żółte, czerwone, zielone)
  • 5 pomidorów
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g kiełbasy
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka oregano
  • płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz i sól do smaku

Cebulę i paprykę kroimy w dość grubą kostkę. Czosnek kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w półplasterki.

Przygotowujemy garnek, w moim wypadku jest to garnek emaliowany Belis. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy cebulę.

Po paru minutach, gdy cebulka lekko zeszkli się dodajemy kiełbasę i czosnek. 5 – 8 minut później dorzucamy pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ja w tym momencie czasem dodaję również nieco pieczarek dla smaku.

Potrawę dusimy pod przykryciem, możemy podlać jeszcze potrawę niewielką ilością oleju, aby papryka się nie przypaliła.

W międzyczasie obieramy pomidory i kroimy w kostkę. Po około 20 minutach wrzucamy do garnka pomidory.

Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego!