Dziś Światowy Dzień Owsianki. Dzień ten został ustanowiony ponad 10 lat temu przez szkocką organizację charytatywną Mary’s Meals, która działa na rzecz głodujących dzieci. Z tej okazji przedstawię Wam dziś przepis na owsiankę bez gotowania, czyli Muesli Birchera. Skąd ta nazwa? To proste! Maximilian Bircher-Benner to wynalazca tejże owsianki! Był on szwajcarskim lekarzem, który doszedł do wniosku, że gotowane płatki owsiane tracą swoje wartości odżywcze. Zaczął więc zalecać swoim pacjentom zostawianie owsianki do nasiąknięcia i wyrośnięcia na noc i zjadać bez gotowania na następny dzień. I tak powstał Muesli Birchera, które dziś wypróbujemy!

Przepis na Muesli Birchera

Składniki na wieczór:

  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 2 l ciepłej wody
  • rodzynki
  • suszone figi
  • suszone daktyle
  • orzechy
  • pestki słonecznika
  • wiórki kokosowe

Składniki na rano:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • brązowy cukier do smaku
  • truskawki
  • jeżyny
  • maliny
  • tarte jabłko
  • cynamon

Wieczorem przygotowujemy dość duża miskę. Najlepiej aby była to miska emaliowana, w której bezpiecznie możemy przechowywać żywność. odmierzamy odpowiednią ilość płatków i wsypujemy do miski. Dodajemy w dowolnych ilościach suszone owoce, słonecznik, wiórki kokosowe i pokrojone drobno orzechy. Całość mieszamy i zalewamy wodą.

Rano do owsianki dodajemy jogurt, miód, cukier, cynamon i starte jabłko. Dokładnie mieszamy, a górę posypujemy jeżynami, malinami i truskawkami.

Smacznego! 🙂

Kinga