Zauważyliście, że ostatnio drożdże stały się trudno dostępne? To zmusiło mnie ostatnio do wypróbowania przepisu na pizzę bez użycia drożdży. Nie byłam do końca przekonana do tego pomysłu, ale jak się okazało… wyszło naprawdę smacznie! Podzielę się dziś z wami przepisem na pyszną pizzę bez drożdży, sos pomidorowy do pizzy i przy okazji polecę niektóre akcesoria do pizzy, których często sama używam podczas pieczenia.

Jakie akcesoria do pieczenia pizzy warto mieć?

Kamień do pizzy, stojak i nóż do pizzy, w tych trzech akcesoriach zakochałam się, jak tylko je odkryłam! Szamotowy kamień do pieczenia pizzy nagrzewa się szybko i dobrze absorbuje wilgoć z ciasta, dzięki temu ciasto będzie bardziej chrupiące  i będzie gotowe szybciej! Należy pamiętać, że Kamień najpierw nagrzewamy w piekarniku, a dopiero później, gdy jest on gorący, za pomocą drewnianej szpatułki wkładamy na niego pizzę. Drugą przydatną rzeczą do pizzy, tym razem już po jej upieczeniu jest stojak, na który możemy położyć rozgrzany kamień, dzięki czemu gorąca temperatura nie uszkodzi nam blatu lub stołu, a gdy już chcemy pałaszować, nożyk do pizzy w formie radełka jest najwygodniejszym sposobem na w miarę sprawne, bezpieczne i równe pokrojenie pizzy. Jeżeli wolimy nałożyć pizzę wcześniej i lubimy, kiedy ma ona idealnie okrągły kształt, również dobrym rozwiązaniem specjalna forma do pizzy. W formie do pieczenia pizzy nasz wypiek będzie idealnie okrągły!

Przepis na pizzę bez drożdży

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki bazylii
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki oregano

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i usypujemy z niej kopczyk na stolnicy. Ja często przesiewam mąkę przed rzuceniem na stolnicę, dzięki temu nie ma w niej grudek, a ciasto będzie nieco bardziej puszyste.

W usypanym kopczyku robimy wgłębienie i ostrożnie wlewamy do niego wodę, oliwę i jajko. Teraz dodajemy wszystkie przyprawy i ciasto dokładnie zagniatamy.

Ostatnim krokiem jest rozwałkowanie ciasta na kształt blachy lub kamienia, na który chcemy położyć pizzę. W przypadku blachy wykładamy ją papierem do pieczenia. Na wierzch pizzy nakładamy sos i ulubione składniki.

Ciasto pieczemy w 200 st. C przez około 15-20 minut, czas jest zależny od ilości składników, jaką nałożymy na górę i grubości ciasta, musimy dopasować go do siebie.

Przepis na sos do pizzy

Składniki:

  • 250 ml passat pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Do garnka wlewamy oliwę  i  dodajemy drobno pokrojony czosnek, podsmażamy go na złoty kolor. Dodajemy passatę i mieszamy.

Kolejny krok to przyprawy, do powstałego sosu dodajemy szczyptę soli, pieprzu, cukru, oraz łyżeczkę oregano.

Sos zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod uchyloną pokrywą 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

Smacznego!

Kinga 🙂