Poncz to napój alkoholowy pochodzący z Indii, który dużą popularność zdobył we Włoszech, Hiszpanii i Francji. U nas w Polsce również poncz się pojawia, chociaż zdecydowanie rzadziej. Zimą, a szczególnie w święta, gdy z rodziną lub przyjaciółmi ogrzewamy się przy kominku, doskonałym napojem będzie gorący, rozgrzewający poncz świąteczny. Zaprezentuję Wam dzisiaj trzy, wypróbowane przeze mnie przepisy na poncze, które mogę całym sercem polecić. Do przygotowania ponczu polecam garnek emaliowany, który nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Dzięki temu poncz będzie mógł bezpiecznie „poleżeć” dłużej w garnku, bez obaw, że przenikną do niego jakieś trujące związki chemiczne, lub smak napoju się pogorszy.

Przepis na poncz cytrusowy

Składniki:

  • 750 ml czerwonego wina
  • 1 l wody
  • 3 mandarynki
  • 1 limonka
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki sypkiej, czarnej herbaty
  • 10 plasterków imbiru
  • 5 goździków
  • 2 ziarna kardamonu
  • Gwiazdka anyżu
  • 9 łyżek cukru

Wodę gotujemy do wrzenia i słodzimy. Następnie do wrządku wrzucamy herbatę, goździki, kardamon i anyż. Odstawiamy na 10 minut.

Cytrusy myjemy o kroimy w plasterki, wrzucamy do czarki w której podamy poncz, dodajemy imbir. Całość zalewamy winem, a następnie odcedzoną herbatą.

Przepis na poncz żurawinowy

Składniki:

  • 750 ml białego, półsłodkiego wina
  • 1 szklanka mocnej, czarnej herbaty
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego
  • 0,5 szklanki soku żurawinowego
  • 0,5 szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 10 plasterków imbiru
  • 5 liści świeżej mięty
  • 5 goździków
  • Laska cynamonu
  • Gwiazdka anyżu

Do garnka wlewamy sok jabłkowy i dodajemy żurawinę, imbir, liście świeżej mięty, goździki, cynamon i anyż. Gotujemy 15 minut.

Po ściągnięciu z ognia do wywaru wlewamy szklankę czarnej herbaty, mieszamy i odstawiamy na godzinę.

Wywar odcedzamy i łączymy z sokiem cytrynowym, żurawinowym oraz winem.

Przepis na poncz miodowy

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g miodu
  • 60 ml likieru jajecznego
  • 60 ml białego rumu
  • ½ łyżeczki cynamonu

Mleko podgrzewamy razem z miodem i cynamonem, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy energicznie trzepaczką 1-2 minuty.

Następnie dodajemy alkohol i ponownie mieszamy. Podając w szklankach, górę możemy poprószyć kakao.

Aby lepiej przygotować się do tegorocznych świąt, sprawdź co możesz zrobić wcześniej tutaj (Jakie potrawy wigilijne można przygotować wcześniej?).