Wczoraj była niedziela, a jak niedziela to oczywiście… rosół! No kto nie robi w niedziele pysznego rosołku? Nigdy dotąd nie dzieliłam się z Wami moim przepisem na rosół i myślę, że to najwyższa pora! Przede wszystkim, jeśli rosół to tylko w garnku emaliowanym. Garnek emaliowany dzięki właśnie emaliowanej powłoce posiada szereg właściwości sprawiających, że jest to najzdrowszy garnek, jaki możemy wybrać a dodatkowo łatwo go później umyć!

Przepis na rosół

Składniki:

  • Udka lub skrzydełka z kurczaka ok.1 kg
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 łyżka soli
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 7 ziarenek pieprzu
  • lubczyk (1 łyżeczka lub gałązka świeżego lubczyku)

Rosół zaraz po wstawieniu i po 2 godzinach gotowania

Mięso opłukujemy pod bieżącą wodą. Następnie napełniamy garnek emaliowany zimną wodą i wkładamy do niego kurczaka oraz wsypujemy sól. Gdy woda się zagotuje należy zmniejszyć ogień i gotować wywar dalej.

W czasie gdy nasze mięsko się gotuje przygotowujemy warzywa. Obieramy i kroimy na mniejsze cząstki marchewkę, pietruszkę, seler i por. Cebulę obieramy z zewnętrznych łusek, nabijamy na widelec i opalamy na palniku, aby była bardziej aromatyczna. Następnie wszystkie warzywa oraz przyprawy wrzucamy do wywaru i gotujemy na małym ogniu około dwóch godzin.

Po 2 godzinach mięsko i warzywa wyciągamy z bulionu. Kurczaka można wdrobić do rosołu, podobnie jak kilka plasterków marchewki marchewki. Cebula i por są już niestety bezużyteczne i musimy je wyrzucić. Ale, ale mam dla was radę! Marchewka, pietruszka i seler z rosołu doskonale nadadzą się do sałatki jarzynowej! Z takim rozwiązaniem jednocześnie minimalizujemy ilość wyrzucanego jedzenia i mamy pomysł na smaczną kolację!

Smacznego!