Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Przepis na tartę z malinami

Natknęłam się ostatnio na niesamowity przepis… Przepis na przepyszną tartę malinową na palonym maśle! Jeśli macie ochotę na coś pysznego, słodkiego i owocowego, to zdecydowanie warto się zainteresować! A może zrobicie swoją wersję? Z innymi owocami? Możecie kombinować do woli!

Przepis znaleziony na stronie: https://www.rozkoszny.pl/

Przepis na tartę malinową na palonym maśle

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 150 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 400 g malin
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 30 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Mąkę łączymy z cukrem pudrem i solą.

Masło rozpuszczamy w wysokim rondelku. Najlepiej, żeby był to rondelek z białym spodem, abyśmy dobrze widzieli efekty palenia masła. Szczególnie polecam do tego rondle emaliowane Emalia Forte. Masło gotujemy na średnim ogniu i często mieszamy. Powinno to zająć od 5 do 8 minut. Musimy obserwować masełko, kiedy nabierze złotobrązowego koloru, to będzie to!

Palone masło wlewamy do mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz potrzebna będzie forma do tarty. Ja użyłam formy do tarty Emalia Forte, poniżej na zdjęciu możecie zobaczyć, jak pięknie tarta wyszła z formy. Formę do tarty wylepiamy powstałą masą i obsypujemy ciasto odrobiną mąki, a następnie wyrównujemy je za pomocą szklanki. Ciasto musimy schłodzić, wystarczy około 10-15 minut w zamrażarce lub pół godziny w lodówce.

Tartę pieczemy w temperaturze 190 st. C. przez około 10-15 minut, aż się lekko zezłoci. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż tarta wystygnie.

Po wystygnięciu tartę wykładamy w całości malinami.

Ponownie przygotowujemy palone masło i odstawiamy na chwilę, żeby lekko ostygło.

Jajka mieszamy z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodajemy mąkę i dokładnie wszystko łączymy. Do masy dodajemy palone masło. Ponownie mieszamy i tak powstałą masą zalewamy naszą tartę.

Tartę pieczemy około pół godziny w temperaturze 190 st. C do zezłocenia.

Smacznego!