Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Przepis na zakwas do żurku

Do Wielkanocy pozostały 2 tygodnie. Przychodzę do Was z tym przepisem wcześniej, abyście zawczasu mogli kupić niezbędne składniki i przygotować ten zakwas, który będzie gotowy dopiero po kilku dniach. Przepis na zakwas żytni jest banalnie prosty, a jego zrobienie zajmuje dosłownie chwilę, później już trzeba mu jedynie dać czas.

Przepis na zakwas żytni do żurku

Składniki:

  • 0,7 l wody
  • 70 g mąki żytniej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe

Ząbki czosnku rozkrajamy na mniejsze części i wszystkie składniki wrzucamy do słoika. Mieszamy i przykrywamy słoik gazą. Możemy przyczepić gazę do słoika przy pomocy gumki recepturki.

Zakwas mieszamy codziennie i prawdopodobnie już po kilku dniach będzie gotowy. W efekcie końcowym zakwas powinien pachnieć i mieć kwaśny posmak.

Gotowy zakwas należy przechowywać w lodówce.

Jeżeli szukasz przepisu na żurek na zakwasie, znajdziesz go tutaj (Jak ugotować wielkanocny żurek?).