Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Puszysta babka wielkanocna- przepis

Podstawą sukcesu jeśli chodzi o doskonałą babkę wielkanocną jest dobry i sprawdzony przepis. Ci, którzy przejęli wszelkie tajniki pieczenia babki wielkanocnej od swoich mam czy babć są szczęściarzami, ich babka z pewnością jest mokra i puszysta o idealnym kształcie. Kilkukrotnie próbowałam zrobić idealną babkę drożdżową, jednak zawsze coś było nie tak – za sucha, zbyt przypieczona, nie wyrośnięta, czy surowa w środku. Po wielu niepowodzeniach udało mi się skonstruować przepis, który nie zawiedzie. Babka wielkanocna drożdżowa to wymagające ciasto, dużo łatwiejsze będzie przygotowanie babki piaskowej czy gotowanej, gdyż do ich pieczenia nie używa się drożdży i nie trzeba się martwić, że babka nie urośnie. Przedstawiam wam tradycyjny przepis na babke drożdżową i kilka moich sprawdzonych rad, dzięki którym wasze ciasto na wielkanoc będzie idealne!

SKŁADNIKI (na dwie małe foremki na babki lub jedną dużą)

Rozczyn z drożdży:

  • 50 g drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 łyżka cukru

Ciasto:

  • 360 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g cukru drobnego
  • 150 g masła (można zastąpić margaryną, ale osobiście uważam, że masło jest zdrowsze i lepiej smakuje)
  • 3 jajka
  • odrobina soli

PRZYGOTOWANIE

Najpierw przygotuj wszystkie składniki – jajka, mleko i masło wyciągnij z lodówki i odczekaj, aż nabiorą temperatury pokojowej. Mleko lekko podgrzej (najlepiej do tego sprawdza się rondel emaliowany) i przystąp do robienia zaczynu. W tym celu rozetrzyj lekko drożdże w kubku lub miseczce, dodaj jedną łyżkę cukru i połowę podgrzanego mleka. Następnie dodaj łyżkę mąki cały czas delikatnie mieszając. Rozczyn przykryj gazą lub czystą bawełnianą ściereczką i odstaw na około 30 minut, w tym czasie powinien wyrosnąć i nabrać pęcherzyków powietrza. Jeśli tak się nie stało czynność musisz powtórzyć, odpowiedni rozczyn to połowa sukcesu w kwestii puszystej babki. Następnie rozczyn przełóż do większej miski, dodaj drugą połowę ciepłego mleka, 40 g cukru i przesianą, rozpulchnioną mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, rób to powoli i okrężnymi ruchami. Dodaj szczyptę soli.

Jajka rozbij i wymieszaj w osobnej misce, sprawdzi się do tego trzepaczka do jajek. I kolejno powoli dodawaj do przygotowanej masy. Wmasuj jajka do ciasta, najlepsza do tego będzie drewniana łyżka, chociaż można też to zrobić ręką. Następnie wyrabiaj ciasto do uzyskania idealnie gładkiej i puszystej konsystencji. Możesz także użyć miksera, choć staraj się nie przyspieszać tego procesu i miksuj na niskich obrotach przez kilka minut. Pod koniec miksowania dodaj masło (pamiętaj, by było w temperaturze pokojowej) i mieszaj jeszcze przez parę chwil, aż z powstałego ciasta stworzysz puszystą masę bez żadnych grudek. Jeśli chcesz dodać bakalii do swojej babki, zrób to w tym momencie i wmieszaj je drewnianą łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Pamiętaj jednak, by najpierw oprószyć je lekko mąką.

Gotową masę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. W międzyczasie nastaw piekarnik na temperaturę około 170 stopni Celsjusza, a następnie posmaruj formę do pieczenia babki masłem i posyp leciutko bułką tartą. Kiedy już ciasto wyrośnie, przełóż je lekko do formy na babkę za pomocą drewnianej łopatki lub wspomóż się ręką. Wstaw babkę do nagrzanego piekarnika i obserwuj! Czas pieczenia to ok. 30-40 min. Jeśli trzymałaś się wszystko sztywno przepisu babka z pewnością urośnie i będzie idealnie pulchna. Formy do babki znajdziesz w naszym sklepie w kategorii wypieki.

A jeśli nie to… dlaczego babka nie wyrosła? 

Kilka najczęściej popełnianych błędów podczas pieczenia babki wielkanocnej sprawia, że ciasto nie wyrasta, a nawet jeśli wyrośnie to po wyciągnięciu z piekarnika szybko opadnie. Wystrzegajcie się tych błędów, a unikniecie efektu opadniętego ciasta z zakalcem w środku. 

  1. Nie stosowanie się do przepisu krok po kroku i wdrażanie swoich modyfikacji – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego kilkadziesiąt minut przed pieczeniem wyciągnij masło i jaja z lodówki. Mleko i tak będziesz podgrzewać, więc wcześniejsze przygotowanie nie jest szczególnie istotne. Ważnym jest, by dodawać wszystkie składniki ściśle według przepisu. Nie ma tutaj miejsca na wszelkie modyfikacje, nie zmieniaj kolejności dodawania składników. Dobra babka wielkanocna wymaga czasu. Stosuj się dokładnie do przepisu
  2. Źle przygotowany zaczyn z drożdży – tu najczęściej popełnianym błędem jest zalanie drożdży zbyt gorącym mlekiem, którego temperatura zabije ich aktywność. Mleko musi być w letniej temperaturze. Idealnie będzie, jeśli sprawdzisz temperaturę mleka termometrem, powinna wynosić 30-40 stopni Celsjusza. Nie jest to jednak konieczne, wystarczy że sprawdzisz temperaturę palcem, mleko powinno być przyjemnie ciepłe, ale nie gorące. Ważnym jest, byś uzbroił się w cierpliwość. Dobry rozczyn drożdży potrzebuje czasu, by wyrosnąć (ok. 30 minut). Na czas wyrastania należy go przykryć. 
  3. Niedokładne zmiksowanie masy – jeśli twoja masa już przed pieczeniem nie jest puszysta i jednolita, gwarantuje, że babka także taka będzie. Dlatego ważnym jest, by całość przepisu wykonywać krok po kroku, a mąkę najlepiej przesiać przez sitko, by była rozpulchniona. Nie przyspieszaj etapu miksowania, ciasto z jednej porcji wymaga miksowania przez minimum 15 minut. Jeśli zdecydowałaś się mieszać ciasto ręką, musisz uzbroić się w cierpliwość, zajmie to więcej czasu niż w przypadku miksera.  
  4. Nieodpowiednia temperatura i warunki pieczenia – tego etapu także nie należy przyspieszać. Najbardziej optymalna temperatura pieczenia babki wielkanocnej to około 170 stopni Celsjusza, co ważne bez termoobiegu. Niektóre przepisy podają, że można piec babkę nawet w 200 stopniach, jednak z doświadczenia wiem, że to zbyt wysoka temperatura. Za wysoka temperatura piekarnika mocno przypiecze wierzch babki i sprawi, że stanie się twarda i chrupiąca, a przecież babka musi być lekka i puszysta. Im większa babka, tym dłużej ją piecz. Zazwyczaj w średniej wielkości formie do pieczenia piekę babkę ok 40 minut, maksymalnie do godziny. 
  5. Otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia – surowo zabronione! Skoki temperatury wpływają na puszystość ciasta, jeśli będziesz ciągle podglądać czy już jest gotowa istnieje szansa, że babka opadnie. Daj jej czas i sprawdź stopień upieczenia najszybciej po 30 minutach.
  6. Nieodpowiednia forma do pieczenia – a dokładniej mówiąc brak natłuszczenia. Przed wlaniem ciasta, forma na babkę powinna być posmarowana tłuszczem i lekko posypana bułką tartą, czasem korzystam też z kaszy mannej. Takie postępowanie zapewni wam idealne odchodzenie ciasta od formy, a co za tym idzie babka będzie miała idealny kształt. Pamiętaj też, by wyciągać ciasto z foremki dopiero po ostudzeniu. Zbyt szybka próba wyjęcia babki z formy może sprawić, że ciasto się połamie i straci kształt.
  7. Nieodpowiednia oprawa bakalii – jeśli planujesz zrobić babkę z rodzynkami czy skórką pomarańczową, koniecznie oprósz je najpierw lekko mąką. Ta zasada tyczy się każdego ciasta. Jeśli do puszystej i lekkiej masy nasypiesz sporą garść ciężkich bakalii, twoje ciasto opadnie jeszcze przed pieczeniem. Mąka na bakaliach tworzy pewnego rodzaju strukturę, która nie pozwoli rodzynkom opaść w dół ciasta.