Ryż to źródło węglowodanów, białka, tłuszczów i błonnika, a dodatkowo cała kolekcja witamin z grupy B, magnez, cynk, żelazo, selen… Czyli samo zdrowie! Dodatkowo ryż jest niezwykle sycący i po risotto jesteśmy na długo pojedzeni. Ostatnio zachciało mi się wprowadzić do mojej kuchni nieco włoskich specjałów, dlatego też postawiłam na risotto! Pyszne pomidorowe risotto to niesamowicie smaczne danie, które zrobię jeszcze na pewno nieraz! Do wykonania tego łatwego przepisu wystarczy nam patelnia emaliowana, miska i nóż i możemy spokojnie przygotowywać potrawę!

Przepis na risotto pomidorowe

Składniki:

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 0,5 szklanki ryżu do risotto
  • 0,5 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 duża gałązka bazylii
  • 800 g pomidorów bawolich serc
  • 2-3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól
  • cynamon
  • oliwa z oliwek

Do przygotowania całej potrawy niezbędna będzie duża patelnia emaliowana. Dzięki niej nasza potrawa będzie smaczniejsza i zdrowsza!

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy pomidorki koktajlowe i podsmażamy około 5 minut, aż zaczną lekko pękać.

W międzyczasie przygotowujemy pomidory. Myjemy je, nacinamy ich skórkę i wkładamy do miski, która następnie zalewamy wrzątkiem. Odczekujemy chwilkę i wylewamy wodę, po czym przelewamy pomidory zimną wodą, aby je ostudzić. Obieramy pomidory ze skórki, ale skórki nie wyrzucamy. Siekamy pomidory w kostkę.

Skórki i gniazdo nasienne z pomidora wrzucamy do garnka, do którego wlewamy również bulion i grzejemy go na małym ogniu.

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek na plasterki.

Pomidorki koktajlowe zsuwamy z patelni na talerz, a patelnię emaliowaną przecieramy ręcznikiem papierowym i rozpoczynamy przyrządzanie na niej risotto! Na patelnie wlewamy nieco oliwy i cebulę, po czym przyprawiamy szczyptą cynamonu. Cebulę smażymy około 1-2 minuty. Dodajemy ryż i chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy bazylię i wlewamy wino.

Jeśli wino odparowało, dodajemy pomidory, doprawiamy szczyptą soli i dusimy na średnim ogniu około 5-8 minut. Kiedy pomidory rozpadną się i lekko odparują, wlewamy do risotto chochelkę bulionu. Od tego momentu powoli dolewamy 1-2 chochelki gorącego bulionu. Cały proces potrwa około 15-18 minut.

Do gotowego risotto dodajemy podsmażone pomidorki, doprawiamy płatkami drożdżowymi i solą.

Potrawa jest gotowa,

Smacznego!

Przepis znaleziony na stronie: https://www.jadlonomia.com/