Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Rodzaje desek do krojenia i ich właściwości

Deski do krojenia to przedmioty w kuchni absolutnie niezastąpione! Nie wyobrażam sobie pracy w kuchni bez nich. Każdy z nas używa desek do krojenia. Niektórzy raz na jakiś czas, inni każdego dnia, ale czy jest jakaś osoba, która nigdy nie miała w rękach deski? Chyba nie. Ale ile tak naprawdę wiemy o deskach do krojenia? Jakie są ich rodzaje, jakie warto kupić? Jak pielęgnować drewnianą deskę do krojenia i jakie znaczenie mają kolory desek w gastronomii? Po przeczytaniu mojego dzisiejszego wywodu będziecie znać odpowiedź na każde z tych pytań!

Deska drewniana

Deski drewniane to najczęstszy wybór w polskich domach. Czy słusznie? Drewniane deski posiadają właściwości antybakteryjne, a nacięcia w drewnie do pewnego stopnia same się zasklepiają, dzięki temu taka deska nadaje się do praktycznie wszystkiego! Ale warto zwrócić uwagę na to z jakiego drewna powstała deska, im twardsze drewno tym lepiej. Zasadniczo najlepsze są gatunki drzew takie jak buk, heban, grab czy kokos. Dużym plusem desek drewnianych jest także fakt, że nie przyczyniają się one do tępienia noży. Deski drewniane mają też pewne minusy. Nie należy myć ich w zmywarce i po każdym myciu należy je od razu dokładnie wycierać, aby nie stały się pożywką dla bakterii. Innym minusem desek drewnianych jest fakt, że jeśli nie będziemy o nie odpowiednio dbać to nasza deska może łatwo się odbarwić. Ale jak właściwie należy dbać o deski drewniane? To nie takie proste jak się wydaje! Raz w tygodniu warto dokładnie umyć deskę, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć oliwą z oliwek lub innym porządnym olejem spożywczym. Dzięki temu drewno nie będzie pochłaniało wilgoci. Co jakiś czas możemy również deskę natrzeć cytryną, co pomoże w usunięciu przykrych zapachów, a w celu usunięcia przebarwień, należy moczyć deskę w wodzie z octem około 12 godzin. Stanowczo odradzam mycie deski drewnianej jakimikolwiek chemikaliami, drewno ma to do siebie, że pochłania to z czym ma styczność i możemy w ten sposób przemycić chemikalia do naszego jedzenia. Płyny do mycia naczyń możemy na potrzeby drewnianych desek zastąpić solą gruboziarnistą lub sodą kuchenną. Umytą deskę warto zostawić w przewiewnym miejscu do wyschnięcia, zanim schowamy ją do szafki!

Deska plastikowa

Deski plastikowe to chyba drugie najpopularniejsze deski w naszych domach. Dlaczego są tak lubiane? Deski plastikowe najczęściej wykonuje się z polietylenu, dzięki czemu są lekkie i tanie. Dla mnie ogromnym plusem desek plastikowych jest również fakt, że mogę myć je bez problemu w zmywarce, a także ręczne mycie jest łatwe i szybkie. Ponownie jak deski drewniane, deski plastikowe nie tępią noży, można na nich bezpiecznie używać nawet szczególnie wrażliwych na kruszenia noży ceramicznych. Kolejną zaletą jest także nie pochłanianie przez deski plastikowe zapachów i odporność na wysokie temperatury. Ale, ale, deski syntetyczne mogą się przebarwiać! Jeśli zależy nam na walorach estetycznych to różne kształty, wzory i kolory desek plastikowych mogą być bardzo kuszące, jednak po dłuższym okresie użytkowania deski te stają się zniszczone, ponacinane i poszarpane.

Deska szklana

To w zasadzie nowość na polskim rynku. Deski szklane dopiero nabierają popularności. Ale dlaczego jej nabierają? Największą zaletą desek szklanych jest higieniczność i odporność na działanie bakterii. Desek nie musimy traktować w jakiś specjalny sposób podczas mycia. Ręcznie, płynem do naczyń łatwo zmyjemy niechciane brudy, a jeśli nam się nie chce, możemy włożyć deskę do zmywarki i będzie jak nowa. Deski szklane są bardzo atrakcyjną ozdobą kuchenną, nowoczesny i oryginalny design zachwyci niejednego dekoratora wnętrz. Deski szklane nie chłoną wilgoci ani zapachów. Czy te deski mają właściwie jakieś minusy? Mają bardzo oczywisty. To szkło, a szkło można bardzo łatwo potrzaskać lub uszczerbić. Niestety, ten rodzaj desek może łatwo tępić noże, zdecydowanie nie należy używać na nich noży ceramicznych, a i noże stalowe będzie trzeba częściej ostrzyć. No i od siebie dodam, że szkło jest materiałem śliskim, przez co bardzo łatwo o skaleczenia, na desce trzeba kroić bardzo delikatnie i uważnie.

Deska bambusowa

Deski bambusowe to kolejny rodzaj desek dopiero wkraczający właściwie do naszych domów. Dlaczego to inny rodzaj desek niż deski drewniane? Bo deski bambusowe powstają z trawy! Sprasowana trawa z której powstają deski jest około dwa razy trwalsza i twardsza od desek z drewna bukowego. Dodatkowo deski bambusowe są lżejsze i nie chłoną wody w takim stopniu jak drewno, z tego samego powodu szybciej schną, co przeciwdziała rozwojowi bakterii. Również nieprzyjemne zapachy mają znacznie ciężej przeniknąć do wnętrza deski. Deski bambusowe mają również parę zalet takich jak ich drewniane siostry. Nie tępią noży, są twarde i trwałe. Podobnie jednak jak z deską drewnianą, bambusowych desek nie należy myć w zmywarce.

Deska marmurowa, granitowa i ceramiczna

Te trzy rodzaje desek złączyłam razem, ponieważ ich zalety, jak i wady są właściwie niemalże takie same. Deski wykonane z naturalnego kamienia są bardzo trwałe i nie rysują się. Ich powłoka jest higieniczna i łatwa do utrzymania w czystości. Deski nie chłoną zapachów i nie pojawiają się na nich przebarwienia, a dzięki atrakcyjnemu wyglądowi, możemy używać ich zarówno do krojenia jak i do serwowania potraw. Jeśli chodzi o minusy tego rodzaju desek to podobnie jak w przypadku desek szklanych, powierzchnia desek jest śliska, a twarda powierzchnia może uszkodzić nasze noże.

Kolory desek w gastronomii

Jakie znaczenie mają kolory desek w gastronomii? Prawdopodobnie znacznie większe niż myślisz. W profesjonalnej kuchni czy to w restauracjach czy też barach szybkiej obsługi zazwyczaj deski są aż w sześciu różnych kolorach. Każdy kolor jest przypisany do konkretnej potrawy i tak na przykład deski czerwone w każdej restauracji przeznaczone są do krojenia surowego mięsa, z kolei zielone do owoców i warzyw. Dlaczego tak jest? Produkty spożywcze surowe/ gotowe, pochodzenia roślinnego/pochodzenia zwierzęcego, nie powinny być krojone na takiej samej desce. Podobnie zresztą u nas w domach powinniśmy przeznaczyć sobie osobną deskę na surowe mięsa, osobną na gotowane mięso, a jeszcze inną na nabiał i pieczywo. Wszystko to jest spowodowane oczywiście higienicznością, ale również dbałością o to, aby np. owoce nie smakowały sam surowym mięsem.