Rondelki to małe, niepozorne garnki, najczęściej z długim trzonkiem, choć czasem wyposażone w dwa, standardowe uchwyty. Rondel jest dopełnieniem każdego kompletu garnków, służy przede wszystkim do podgrzewania niewielkich ilości dań, robienia sosów, gotowania budyniu. Sprawdzi się tam, gdzie użycie większego garnka jest niepotrzebne i nieporęczne. Są wyjątkowym produktem do każdej kuchni. Zajmują mało miejsca, są zawsze pod ręką. Na rynku dostępne są różne rodzaje rondli, który wybrać?

Tradycyjne rondle emaliowane

Z pewnością już wiecie, czym charakteryzują się garnki pokryte powłoką emaliowaną. Sprawdzą się w kuchniach, w których gotuje się dla dzieci, alergików i osób dbających o prozdrowotność swoich posiłków. Będą odpowiednim wyborem dla osób, które szanują swój sprzęt kuchenny i potrafią się z nim należycie obchodzić. O powłokę emaliowaną trzeba się troszczyć, używać odpowiednich akcesoriów kuchennych, nie czyścić mocno szorstkimi gąbkami. Wtedy na długo zachowa swoje właściwości, a wy będziecie mogli cieszyć się niezmienionym smakiem potraw i zachowanym aromatem dań. Rondelki emaliowane znajdziecie w naszej ofercie w różnych wariantach. Wybierać możecie w kolorach, wzorach,  pojemnościach. Niektóre z nich posiadają także specjalne dzióbki, które ułatwią przelewanie sosu czy zupy. Dostępne są także modele z pokrywką do kompletu. Rondle emaliowane są garnkami poręcznymi, a przede wszystkim funkcjonalnymi. Oprócz tego, że można w nich gotować, mogą być także umieszczane w piekarniku. Mają też niestandardowe zastosowanie. W związku z tym, że wyróżniają się wspaniałym wyglądem, jakim pochwalić się nie mogą żadne inne garnki, rondle emaliowane mogą posłużyć jako naczynie do podawania potraw, szczególnie zup, gulaszów, czy zapiekanek. Czy w twojej kuchni jest już rondelek emaliowany?

Rondel emaliowany z trzonkiem Emajlo 

Wytrzymałe stalowe rondelki do każdej kuchni

Rondle stalowe wyróżniają się doskonałą wytrzymałością. Stal jest odporna na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, jest łatwa do utrzymania w czystości. Rondle stalowe szybko się nagrzewają, posłużą więc do błyskawicznego rozpuszczenia masła, podgrzania zupy czy zrobienia budyniu. Do wyboru mamy różne trzonki rondli stalowych – stalowe, z tworzywa sztucznego i bakelitowe. Rondle z rączkami stalowymi i bakelitowymi mogą być także używane do piekarnika, przydadzą się więc do zapiekania czy podgrzewania dań. Trzonki bakelitowe mają jeszcze jedną zaletę, nie nagrzewają się. Użytkowanie ich jest więc banalnie proste i nie wymaga korzystania z rękawic kuchennych. Rondelki stalowe nie wymagają specjalnej pielęgnacji, z powodzeniem można je myć w zmywarce.

Ciekawym dodatkiem jest skala litrażowa, która ułatwi odmierzenie odpowiedniej ilości wody czy sosu. Niektóre z proponowanych przez nas rondelków stalowych są zaopatrzone w taką skalę.

Rondel stalowy z trzonkiem Pulpo SSW 

Nowoczesne rondle aluminiowe z powłoką mineralną

Porządne, solidne rondle wykonane z odlewu aluminium, co ważne w pełni bezpieczne! Wystarczy tylko na nie spojrzeć – to garnki wysokiej jakości. Cienkie garnki aluminiowe z nieznanego źródła nie są dobrym wyborem, dlatego zalecamy zainwestować w rondel aluminiowy znanej marki. W ofercie mamy różne rodzaje powłok, a każda charakteryzuje się innymi właściwościami. Najczęściej spotykane to powłoka mineralna, teflonowa oraz ceramiczna. Niezależnie od tego jaką wybierzecie, z pewnością będziecie zadowoleni. Wszystkie z oferowanych przez nas rondelków aluminiowych są pokryte nieprzywieralnymi powłokami, można więc w nich z powodzeniem dusić, smażyć i gotować bez ryzyka przypalenia! Posiadanie takiego rondelka to bardzo wygodne rozwiązanie, gdyż nie trzeba nieustannie skupiać się na gotowanej potrawie i ciągle jej mieszać. Rondle aluminiowe pokryte nieprzywieralnymi powłokami są zdecydowanie łatwiejsze do umycia, ponieważ żywność do nich nie przywiera. Zdecydowana większość garnków aluminiowych z nieprzywieralną powłoką jest przystosowana do użytkowania na każdej kuchence.

Rondel aluminiowy z powłoką mineralną Valdinox