Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Sposoby podania ryby

Święta tuż tuż, a jak święta to oczywiście ryby! Chyba każde z nas co roku spotyka na wigilijnym stole ryby w przeróżnych odsłonach. Coraz ciężej przez to być oryginalnym i wymyślić potrawę, która urozmaici nieco bożonarodzeniowe potrawy. Tu właśnie przychodzę z pomocą, podam Wam dzisiaj kilka pomysłów na ciekawe przyrządzenie i podanie ryby. Dodatkowo, właśnie dziś obchodzimy Dzień Ryby, możemy już więc i dzisiaj poświętować jakąś rybną potrawą!

Zapiekanka rybna

Składniki:

  • 0,5 kg ryby
  • 1 brokuł
  • 200 g ryżu
  • 200 ml bulionu
  • 150 ml mleka
  • 2 pomidory
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki koperku

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Różyczki brokuła kroimy w kostkę i również gotujemy w osobnym garnku przez kilka minut. Na rybę wyciskamy świeży sok z cytryny. Następnie rybę kroimy na małe kawałki, solimy i pieprzymy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy mąkę. Następnie powoli wlewamy bulion i mleko, mieszając cały czas jedną ręką. Następnie do garnka dodajemy przyprawy.

Brytfanna powinna być dobrze natłuszczona masłem. W brytfannie układamy kolejno warstwę ryżu, rybę, brokuły, pomidory i całość zalewamy sosem.

Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Zupa rybna

Składniki:

  • 0,5 kg ryby
  • 1,5 l bulionu
  • 0,5 cebuli
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,4 łyżeczki słodkiej papryczki
  • szczypta ostrej papryki
  • mleko
  • pieprz
  • sól
  • oliwa

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce. Pora kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy cebulę, następnie dodajemy pora i smażymy jeszcze przez kilka minut.

Do cebuli dodajemy starte warzywa, dodajemy przyprawy i przesmażamy jeszcze trzy minuty.

Bulion gotujemy w garnku i dodajemy do niego przesmażone warzywa. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojonego drobno, obranego ze skórki pomidora. Zupę mieszamy przez chwilę i gotujemy przez 10 minut.

Obrobioną rybę kroimy w kostkę, solimy i moczymy w mleku. Ryby następnie obtaczamy w mące i krótko smażymy na patelni. Kawałki ryb wrzucamy do zupy i gotujemy do pięciu minut.

A może sushi?

A jeżeli chcemy naprawdę zaskoczyć i przygotować coś niecodziennego, czemu nie pomyśleć o sushi? To danie coraz częściej przewija się w polskich kuchniach i w wielu sklepach znajdziemy wszystkie potrzebne składniki, wystarczy więc tylko odrobina czasu, dobry filmik instruktażowy i możemy naprawdę zadziwić rodzinę!