Każdego, kto lubi tradycyjne tiramisu, na pewno zachwyci pomysł na ten deser! Pyszne tiramisu można łatwo przygotować w standardowym naczyniu żaroodpornym, a dodatkowo pięknie się w nim prezentuje.

Przepis na tiramisu

Składniki:

  • 20-30 podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 60 ml likieru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • kakao

 

Kawę zalewamy 100 ml gorącej wody, mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy, później dodajemy do niej cukry i na koniec serek mascarpone, wciąż miksując.

Ostudzoną kawę mieszamy z likierem. Biszkopty wykładamy na całym dnie naczynia. Następnie biszkopty lekko skrapiamy mieszanką kawy z likierem.

Na skropione kawą biszkopty nakładamy połowę masy serowej.

Cały proces powtarzamy, kolejno układając drugą warstwę biszkoptów, polewając je kawą i rozkładając krem.

Na sam koniec posypujemy wszystko kakaem i odkładamy do lodówki do schłodzenia.

 

Do przygotowania tiramisu polecamy naczynia żaroodporne Termisil.