Małe deserki tiramisu w pucharkach znikają zanim jeszcze zdążymy posprzątać po gotowaniu… Właśnie dlatego uwielbiam przygotowywać tiramisu w naczyniu żaroodpornym! Więcej porcji, a w dodatku każdy może nałożyć sobie tyle, na ile ma ochotę! Przygotuj naczynie żaroodporne, biszkopty, serek mascarpone i do roboty!

Przepis na tiramisu

Składniki:

  • 20-30 podłużnych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 60 ml likieru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • kakao

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kawę zalewamy 100 ml gorącej wody, mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. Ostudzoną kawę mieszamy z likierem.

Śmietanę ubijamy, później dodajemy do niej cukier i cukier waniliowy. Na koniec wrzucamy serek mascarpone, wciąż miksując.

Biszkopty wykładamy na całym dnie naczynia żaroodpornego. Następnie biszkopty lekko skrapiamy mieszanką kawy z likierem.

Na skropione kawą biszkopty nakładamy połowę masy serowej.

Cały proces powtarzamy, kolejno układając drugą warstwę biszkoptów, polewając je kawą i rozkładając krem.

Na sam koniec posypujemy wszystko kakaem i odkładamy do lodówki do schłodzenia.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gotowe, smacznego!