Dziś dzień pikantnych potraw, nie wypada by miłośnik ostrych przypraw go nie uczcił. Dzielę się z wami moim pomysłem na dzisiejszy obiad. Jak wiecie, marynata sprawia, że mięso nabiera odpowiedniej miękkości, nasiąka aromatami przypraw, a skórka po upieczeniu jest lekko chrupka i złocista, natomiast mięso w środku soczyste i miękkie. Przygotowanie udek z kaczki zaczynam więc od zrobienia marynaty.

Składniki:

  • udka z kaczki 4 sztuki

Marynata:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • świeży rozmaryn – około 2 łyżki (opcjonalnie 1 łyżka suszonego)
  • pieprz czarny mielony – ½ łyżeczki
  • papryka ostra mielona – ½ łyżeczki
  • 3 liście laurowe
  • sól – według uznania

Naczynia potrzebne do przygotowania kaczki.

Brytfanna emaliowana Belis.

Przepis na pyszne udka kacze pieczone w brytfannie emaliowanej

Udka dokładnie umyj. Przełóż do miski emaliowanej, w której będziemy marynować mięso. Wszystkie składniki marynaty dodaj do drugiej miski i dokładnie wymieszaj łopatka drewniana lub silikonowa. Jeśli będą z wami jadły dzieci, wino możesz pominąć, choć według mnie nadaje mięsu niepowtarzalnego aromatu. Przelej marynatę do miski z udkami i dokładnie połącz wszystkie składniki. Wstaw przyprawione mięso do lodówki na minimum 2 godziny. Im dłużej tym lepiej, mięso w marynacie może stać nawet całą dobę, więc dobrym pomysłem będzie przygotowanie jej nawet dzień przed pieczeniem. Po upływie czasu wyciągamy mięso z lodówki. Kolejno przygotowujemy naczynie do pieczenia, najlepiej sprawdzi się brytfanna emaliowana. Ja używam prostokątnej z firmy Belis. Nie ma potrzeby stosować dodatkowej ilości tłuszczu, gdyż do takiej brytfanny mięso nie będzie przywierać, potwierdzam z własnego doświadczenia! Nic się nie przypaliło ani nie przywarło. Przekładamy wszystko do brytfanny. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i pieczemy przez 70 minut pod przykryciem. Po tym czasie ściągamy pokrywkę z brytfanny i dopiekamy przez 20 minut w tej samej temperaturze. Ja podaje kaczkę z pieczonymi ziemniakami z odrobiną rozmarynu. Jako dodatek warzywny wybieram zasmażoną kapustę, najlepiej smakuje mi czerwona. Smacznego!