Coraz częściej sięgamy po produkty gotowe. Winimy za to brak czasu na gotowanie, nie zdając sobie sprawy, że samodzielne przygotowywanie produktów nie wymaga dużej wiedzy i talentu kulinarnego. Własne kiszonki, wędliny, przetwory, czy pieczony domowy chleb kojarzą się ze skomplikowaniem, czasochłonnością i ogromem wiedzy. Nic bardziej mylnego! Oczywiście, ważny jest dobry przepis i trochę zaangażowania, ale nie oszukujmy się – na rynku jest teraz dostępnych mnóstwo produktów ułatwiających gotowanie. Gotować każdy może! By uprzyjemnić wam gotowanie i sprawić, byście to naprawdę polubili, przedstawiamy wam firmę BROWIN.

Historia powstania firmy Browin jest bardzo ciekawa. To Polska marka, mająca swoją siedzibę w Łodzi. Swój początek miała przeszło 40 lat temu, zaczynając swoją działalność jako producent drożdży winiarskich. Z biegiem czasu stała się jednak pionierem w produkcji sprzętu niezbędnego do przetwórstwa domowego. Browin to połączenie praktyczności z nowoczesnością. Produkty oferowane przez firmę pozwalają przygotować potrawy w sposób tradycyjny, nie używając sztucznych dodatków i konserwantów. Marka specjalizuje się w asortymencie kuchennym, pozwalającym na samodzielne zrobienie wina, piwa czy kiszonek, a jej hasło przewodnie to “bo domowe jest lepsze!”. I my się z tym zgadzamy! Nie ma nic lepszego niż pyszna parzona wędlina z szynkowaru, czy kiszona kapusta z beczki pełna witamin i probiotyków!  Tego nie zastąpi żaden sklepowy odpowiednik. Zarówno szynkowar Browin, jak i beczkę Browin znajdziecie w naszej ofercie. Produkty marki BROWIN można otrzymać bezpośrednio na stronie internetowej firmy, a także w sklepach branżowych.

BIOWIN CZY BROWIN

Na pewno spotkaliście się z zamiennym stosowaniem tych dwóch nazw. Sami używamy ich na przemian. Firma powstała pod nazwą BIOWIN. Jednak wraz z jej rozwojem wprowadzona została marka BROWIN, stając się nową, główną nazwą spółki. Jednak wiele osób, kojarząc firmę z poprzedniej nazwy, używa jej do dzisiaj. I słusznie, gdyż obydwie nazwy funkcjonują jako marki akcesoriów do przetwórstwa domowego. Zapewniamy więc – obydwie nazwy są gwarancją jakości.

Przepis na domową kapustę kiszoną – beczka do kiszenia Browin.

Domowe sposoby kiszenia kapusty to sprawa bardzo prosta, do wykonania przez każdego kuchennego laika. Wystarczy nam beczka do kiszenia kapusty oraz worki foliowe do beczek, a także odrobina chęci! Taka samodzielnie przygotowana kiszonka to prawdziwe superfoods.

Kiszenie kapusty w beczce

Krok nr 1. Przygotowanie kapusty do kiszenia

Kapustę najpierw szatkujemy. Zróbmy to sami! Posłużyć tu może szatkownica do kapusty. Gotowa, już poszatkowana kapusta nie jest dobrym wyborem, ponieważ nie wiadomo ile czasu stała w sklepie. Pokrój całą kapustę, łącznie z głąbami. To w nich są zawarte największe ilości składników odżywczych.

Krok nr 2. Kiszenie kapusty w beczce Browin.

W jakiej beczce kisić kapustę? Beczki fermentacyjne – kamionkowa, plastikowa, ceramiczna, czy drewniana – do wyboru mamy różne rodzaje. Plastikowa beczka Browin 65l do kiszenia kapusty to dobry wybór, gdyż jest praktyczna, lżejsza od ceramicznej czy kamionkowej, łatwa do czyszczenia. Rekomendowane przez nas beczki posiadają atest, są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Jak kisić kapustę w beczce? Posłużą nam do tego worki do kiszenia kapusty. Należy wypełnić nimi wnętrze beczki, a następnie układać w niej kolejne warstwy kapusty, posypując każdą z nich solą. Ilość soli do kapusty kiszonej nie powinna przekraczać 20g/1kg kapusty. Każdą z warstw ubijamy. Nie wypełniajmy beczki do końca, zostawmy trochę miejsca. Podczas fermentacji zacznie wydzielać się sok, gdy będzie go zbyt dużo, odlejmy nadmiar. Kolejno należy zamknąć szczelnie worek, w którym znajduje się kapusta i zakręcić beczkę pokrywą. Początkowo należy ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez mniej więcej 3 dni. Następnie należy otworzyć beczkę i przy pomocy na przykład długiego kija przebić wszystkie warstwy kapusty, by uwolnić nadmiar gazów. Ponownie zamknij worek i beczkę.

Krok nr 3. Czas kiszenia kapusty w beczce Browin.

Przenieś kapustę do chłodniejszego pomieszczenia (8-12 stopni Celsjusza). Jak długo kisi się kapusta w beczce? To zależy od preferencji. Będzie gotowa już po około 10 dniach. Jeśli jednak uznasz, że wolisz bardziej kwaśny smak, pozostaw ją w beczce jeszcze przez około 4 dni. Im niższa temperatura otoczenia, tym dłużej kapusta może być w beczce.

Do czego kapusta kiszona?

Odpowiedź jest prosta: do wszystkiego! Kapusta do obiadu – jako surówka, do bigosu, do pierogów, do łazanek, do zup…można długo wymieniać.

Smacznego!