Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Wegańskie curry w garnku emaliowanym

W dzisiejszych czasach, coraz więcej ludzi przestawia się na dietę wege. Co oczywiście, jeżeli dostarczamy do swojego organizmu odpowiednią ilość potrzebnych witamin, jest jak najbardziej dobre i zdrowe. Podam wam dzisiaj fantastyczny przepis na pyszne, wegańskie curry i dodatkowo zdradzę wam w jakim garnku najlepiej robić są potrawę.

Jaki garnek do curry?

Do curry tak naprawdę nada się każdy garnek, jednak trzeba uważać, aby nasze curry się nie przypaliło. Najlepszymi naczyniami do tej roli będą garnki emaliowane z grubej blachy, takie jak na przykład najnowszy garnek Belis Lux. Garnek ten zrobiony jest ze stali o grubości 2 mm, dzięki czemu sprawdzi się doskonale do dań jednogarnkowych takich jak Curry. Gruba blacha sprawia, że jedzenie nie powinno przywierać nam do garnka, a szklistej powłoce emalii zawdzięczać będziemy zdrowe posiłki.

Przepis na wegańskie curry

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 1 cebula szalotka
  • ½ czerwonej papryki
  • 2/3 szklanki zielonej fasolki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Ryż jaśminowy

Czosnek kroimy na cienkie plasterki, następnie kroimy na niewielkie kawałeczki cebulę oraz umytą wcześniej paprykę. Podobnie tofu kroimy na niezbyt duże kawałki, tak jak lubimy.

Wstawiamy ryż do gotowania, a na górę garnka dajemy do lekkiego podgotowania fasolę w sitku, tak aby był gotowany na parze. Całość przykrywamy pokrywką na około 5 minut.

Rozgrzewamy olej w garnku i dodajemy do niego pastę curry, po pół minuty wrzucamy także czosnek, a po kolejnych 30 sekundach dodajemy tofu aby lekko się przyrumieniło, mieszamy delikatnie, aby nie rozwalić tofu jeszcze jakieś 2 minuty.

W następnej kolejności do garnka dodajemy cebulę i paprykę, a po 2-3 minutach wcześniej podgotowaną fasolę.

Teraz wszystko zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy cukier oraz sos sojowy.

Potrawę gotujemy i delikatnie mieszamy jeszcze parę minut, tak aby nadmiar sosu odparował.

Na talerz wykładamy ryż i porcję curry, gotowe!

Smacznego!

Pozdrawiam serdecznie,

Kinga