Jeżyny to owoce często nazywane potocznie dziadami. Należą one do rodziny różowatych i są prawdziwą bombą witaminową! Dodatkowo mają smaczny, słodki i lekko kwaskowaty smak. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego niedocenianego warzywa? Dzisiaj trochę o właściwościach i wyglądzie jeżyn, a także o tym, w jakiej formie można je jeść!

Jak wygląda jeżyna?

Owoce jeżyn z wyglądu są podobne do malin, ale jednocześnie twardsze i często nieco większe. Zwykle jeżyny przybierają ciemnofioletową barwę. Cała roślina zwykle przybiera formę krzewu, a rzadziej rośliny zielnej. Pędy jeżyny zwykle są wygięte łukowato lub leżą na ziemi i posiadają często ostre kolce.

Sezon na jeżyny

Sezon na jeżyny zwykle zaczyna się już w lipcu, a kończy pod koniec września. Warto w tych miesiącach przejść się po lesie, można spotkać tam naprawdę dużo dziko rosnących jeżyn. Polecam zabrać ze sobą kubek emaliowany, w nim wygodnie i bezpiecznie przetransportujesz owoce do domu!

Właściwości jeżyn

  • Chronią przed rakiem — Jeżyny zawierają dużą dawkę przeciwutleniaczy, które wykazują właściwości antynowotworowe.
  • Wzmacniają kości — Jeżyny są bogate w witaminę K, magnez i wapń, które wzmacniają kości oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy.
  • Pozytywny wpływ na układ krwionośny — Jeżyny zawierają witaminę C i antyutleniacze, które poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i usprawniają tym samym pracę serca, oraz zwiększają odporność komórek.
  • Zwiększają odporność — Wysoka zawartość witaminy C w jeżynach przeciwdziała przeziębieniom.
  • Wspomagają odchudzanie — Jeżyny są niskokaloryczne oraz zawierają błonnik, są polecane osobom, które chcą schudnąć.
  • Lek na kobiece dolegliwości — Jeżyny są bogate w fitoestrogeny, które pomagają na bóle miesiączkowe i podczas menopauzy.

Jak jeść jeżyny?

Najpopularniejszą formą spożywania jeżyn, jest po prostu jedzenie ich „na surowo”. Świeże owoce zawsze są najsmaczniejsze i pełne witamin! Warto jednak przygotować sobie także z jeżyn przetwory na zimę. Dżemy i soki z tych owoców są pyszne! Jeżyny można potraktować także jako dodatek do sałatek owocowych, deserów, ciast i owsianki.