Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Wypieki poznańskie na 11 listopada

Z okazji Dnia Świętego Marcina tradycyjnie w Poznaniu przygotowuje się specjalne wypieki: Rogale Marcińskie. To rogaliki z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku. Rogale Marcińskie znajdziemy w wielu sklepach, jednak

Przepis na Rogale Marcińskie

Składniki na ciasto:

  • 700 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 230 g masła
  • 1 jajko
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Składniki do nadzienia:

  • 300 g białego maku
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g masy marcepanowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 15 g skruszonych biszkoptów
  • 50 g śmietany 18%

Pozostałe składniki:

  • 170 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • orzeszki ziemne

Do przygotowania ciasta na rogale marcińskie warto zaopatrzyć się w silikonową stolnicę, która będzie dobrze przylegać do blatu i ułatwi wałkowanie ciasta.

Drożdże mieszamy z mlekiem i łyżką cukru, dodajemy również około 5-6 łyżek mąki. Masę mieszamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki i cukru, dodajemy sól i dwie łyżki masła. Masę rozcieramy, a następnie dodajemy do niej zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy krótko do jednolitej masy. Powstałe ciasto formujemy w prostokąt i zawijamy folią spożywczą, odkładamy do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy podsypując je lekko mąką. Pozostałe masło rozsmarowujemy równomiernie po całym cieście (pomijając brzegi). Ciasto składamy teraz na 3. 1/3 ciasta z góry nakładamy na ciasto, a następnie nakrywamy całość pozostałą 1/3 ciasta. Brzegi dokładnie sklejamy, a ciasto delikatnie rozwałkowujemy. Ponownie ciasto uformowane w prostokąt zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 45 minut.

Ponownie wyciągamy ciasto z lodówki, składamy na 3, wałkujemy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki. Powtarzamy ten proces 3 razy. Po ostatnim razie odkładamy ciasto do lodówki na całą noc.

Ciasto wyciągamy z lodówki i odstawiamy na 20 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mak oraz orzechy parzymy wrzątkiem przez 15 minut. Po tym czasie odsączamy je i mielimy dwukrotnie wraz z migdałami. Do misy miksera wrzucamy masę marcepanową i dodajemy cukier puder, miksujemy. Dodajemy zmielony mak, pokruszone biszkopty i skórkę pomarańczy. Całość mieszamy. Dodajemy śmietanę, mieszamy ostatni raz i nadzienie gotowe.

Ciasto rozwałkowujemy, tniemy na szerokie pasy, z których później wycinamy trójkąty. Na trójkątach rozsmarowujemy nadzienie i zawijamy w rogaliczki.

Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia w sporych odstępach od siebie, przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę.

Wyrośnięte rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 st. C. przez 25-30 minut.

Z cukru pudru połączonego z ciepłym mlekiem lub wodą przygotowujemy lukier, którym polewamy rogaliczki, a następnie posypujemy je rozdrobnionymi orzechami.