Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Zalety i wady gotowania w garnkach emaliowanych

Moda na zdrowe odżywianie na stałe zagościła w wielu domach. Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co wkłada do garnka, skąd pochodzą produkty i jaki mają skład. To dobry trend, ponieważ prawidłowe odżywianie ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Jednak nie samo jedzenie ma znaczenie, choć jest kluczowe w kwestii zdrowego żywienia. Istotne jest także to, w czym gotujemy, dlatego rośnie liczba zwolenników naczyń emaliowanych. Czy słusznie? Przeczytajcie na temat plusów i minusów gotowania w garnkach emaliowanych. 

Zalety gotowania w emalii 

  • bezpieczeństwo użytkowania – garnki emaliowane są bezapelacyjnie bezpieczne do kontaktu z żywnością. Są antyalergiczne i nie zawierają żadnych szkodliwych substancji mogących ingerować w jakość, smak i zapach przygotowywanych dań. Nie wchodzą w interakcje z jedzeniem, także tym kwaśnym, więc w tej kwestii zdecydowanie górują nad garnkami ze stali nierdzewnej, w których nie zaleca się gotować bigosu czy kapuśniaku. 
  • higiena – nowoczesne garnki emaliowane są szczelnie pokryte emalią, a ich powierzchnia jest gładka, są więc łatwe do utrzymania w czystości. Z powodzeniem je umyjecie miękką gąbką. Gładka powierzchnia to także ochrona przed rozwojem drobnoustrojów. Najlepsze garnki emaliowane, jakie oferuje na przykład marka Belis lub Emajlo Olkusz, są pokryte powłoką wysoce odporną na wszelkie zarysowania, korozję, ścieranie. Oczywiście przy odpowiednim użytkowaniu. 
  • stosunek ceny do jakości – dobre garnki emaliowane to gwarancja długowieczności. Zestaw garnków emaliowanych renomowanej firmy możecie kupić w naprawdę okazyjnych cenach. Nie jest to tak duża inwestycja, jak w przypadku garnków ze stali nierdzewnej.
  • ogromny wybór – małe garnki emaliowane, duże garnki gastronomiczne, rondelki mniejsze i większe, kubeczki emaliowane różnej wielkości. Nie spotkaliśmy się z żadnym innym rodzajem garnków, który oferowałby tak szeroki wybór. A jest to aspekt istotny z punktu widzenia ekonomiczności gotowania. Możemy stworzyć z nich piękną kolekcję naczyń do kuchni.
  • błyskawiczne nagrzewanie – dobry garnek emaliowany szybko się nagrzewają, a szybsze gotowanie, to duża oszczędność prądu czy gazu. Garnek emaliowany długo utrzymuje ciepło, można więc w nim podawać potrawy. Tu szczególnie sprawdzą się małe kubeczki emaliowane do podawania zup. 
  • odporność na temperatury – powłoka emaliowana równomiernie rozprowadza ciepło po powierzchni garnka, minimalizując ryzyko przypalenia. Bez problemu można je podgrzewać nawet do bardzo wysokich temperatur. Nowoczesne garnki emaliowane można także wkładać do piekarnika, ale zalecamy, aby sprawdzić, czy nie posiadają dodatkowych elementów plastikowych, które nie są odporne. Co istotne, emalia jest odporna na gwałtowne zmiany temperatur. Bezproblemowo można gorący garnek namoczyć w zimnej wodzie, bez ryzyka uszkodzenia powierzchni. 
  • przechowywanie – garnek emaliowany, a także inne naczynia emaliowane, są świetnym sposobem na przechowywanie dań. Spotkaliście się kiedyś z metalicznym posmakiem dania? Może być to właśnie wina przechowywania go w nieodpowiednich garnkach. Długotrwałe działanie stali na żywność wpływa niekorzystnie na skład, smak i aromat potraw. W przypadku garnków emaliowanych problem ten nie występuje. W garnkach emaliowanych najpierw ugotujecie, a następnie przechowacie danie w lodówce, bez wpływu na walory smakowe i zdrowotne potrawy.
  • ciekawy wygląd – cecha tak naprawdę nie konieczna, aby gotowanie było zdrowe i bezpieczne. Zapewniamy jednak, że porządny zestaw garnków, który nie tylko będzie służył, ale i doskonale wyglądał uprzyjemni gotowanie. Naczynia emaliowane zachwycają szeroką gamą wzorów i barw do wyboru. Tu każdy znajdzie coś dla siebie! Gładkie, jednokolorowe garnki emaliowane ze szklaną pokrywką idealnie dopełnią wygląd każdego nowoczesnego wnętrza. Tradycyjne, w kwiatowe dekoracje, będą świetnie współgrać z tradycyjną kuchnią, także tą urządzoną w stylu retro. 

Minusy gotowania w emalii.

Jesteśmy zwolennikami garnków emaliowanych, dlatego uważamy, że na próżno szukać w nich wad. Jakość, cena, wygląd zdecydowanie za nimi oscylują. Jednak dostrzegamy pewne niedogodności w gotowaniu w garnkach emaliowanych. O garnki emaliowane zdecydowanie trzeba dbać. Jednak nic w tym trudnego. By ich powłoka przez długi czas zapewniała nam bezpieczne przyrządzanie potraw, należy używać silikonowych bądź drewnianych akcesoriów do mieszania, bez ostrych krawędzi. Przypalony garnek umyjemy bezproblemowo, jednak najpierw należy go namoczyć. Zakazane są wszelkie próby tarcia szorstką gąbką o powierzchnię garnka, gwarantujemy, że takie działania zniszczą wasze naczynia emaliowane w ekspresowym trybie. Obalamy mity, jakoby garnki emaliowane szybko się zużywały – na pewno tak się nie stanie, jeśli będą odpowiednio pielęgnowane. Jedyne, przed czym przestrzegamy, to najtańsze garnki emaliowane słabej jakości. Garnki nieznanej firmy, kupione na wagę, zdecydowanie nie będą wam długo służyć. Zdecydujcie się na modele polecanych i znanych producentów, którzy dbają o każdy detal oferowanych produktów. Nawet stosunkowo drogie garnki emaliowane będą w lepszej cenie niż zestaw garnków ze stali nierdzewnej.