Sushi jest japońską potrawą, której głównym składnikiem jest ryż połączony z owocami morza, rybą, wodorostami, warzywami i grzybami. Chociaż dla nas może się to danie zdawać nowością, to wzmianki o nim pojawiały się już w 718 roku, w Japonii. Od jakiegoś czasu Sushi jest także coraz popularniejsze u nas, w Polsce. Niestety, sushi jest uznawane za swego rodzaju danie luksusowe i zwykle jego kupno w restauracji wychodzi bardzo drogo. Chociażby dlatego warto spróbować zrobić sushi samemu w domu.

Jak ugotować ryż do sushi?

Przede wszystkim do sushi używa się specjalnej odmiany ryżu długoziarnistego. Przed gotowaniem zalecane jest dokładne wypłukanie ryżu, w celu pozbycia się skrobi. Ryż gotujemy z wodą w proporcji jeden do jednego, od momentu zagotowania przez około 15 minut. Po ściągnięciu z kuchenki, ciepły ryż zalewamy specjalną zaprawą na bazie octu ryżowego.

Jaką rybę wybrać do sushi?

Najczęściej w Polsce do sushi wybieramy tuńczyka lub łososia. Częstym wyborem jest także makrela. Przede wszystkim jest natomiast ważne, aby ryba w sushi była ŚWIEŻA.

Jak zwijać sushi?

Do zawijania sushi jest oczywiście potrzebna specjalna mata i nori, czyli suszone i prasowane algi morskie. Ryż zanim zaczniemy przygotowywać sushi, powinien być całkowicie ostygnięty. Samo zawinięcie sushi nie jest trudne, ale aby wyszło naprawdę ładnie potrzeba dojść do wprawy. Polecam obejrzeć kilka filmików instruujących jak zrobić to poprawnie i precyzyjnie.

Krojenie sushi

Wbrew pozorom to chyba jedna z najtrudniejszych rzeczy, w przypadku dbania o estetykę sushi. Jeżeli nasze noże są nieostre i mało precyzyjne to możemy zmiażdżyć sushi. Właśnie dlatego dobrze przed zabraniem się za przygotowywanie sushi zabezpieczyć się w dobrej jakości, odpowiednio ostre noże kuchenne. Podczas krojenia sushi dobre mieć przy sobie miseczkę z wodą i przed krojeniem zamaczać w niej nóż, aby ryż mniej kleił się do ostrza.

Czym jeść sushi?

Przede wszystkim odpowiedź brzmi: Nie sztućcami.

W wielu miejscach sushi je się pałeczkami, jednak jeśli będziesz jeść je po prostu palcami, to też nie będzie w tym nic dziwnego.