Brytfanna emaliowana SILESIA 38cm Brytfanna emaliowana SILESIA 38cm
Producent: Silesia Rybnik
Cena: 75,00 zł 85,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Brytfanna emaliowana SILESIA SPLENDIT 38cm Brytfanna emaliowana SILESIA SPLENDIT 38cm Brytfanna emaliowana SILESIA SPLENDIT 38cm
Producent: Silesia Rybnik
Cena: 75,00 zł 85,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Brytfanna aluminiowa ROSSO 31cm 7L Brytfanna aluminiowa ROSSO 31cm 7L Brytfanna aluminiowa ROSSO 31cm 7L
Producent: SSW Germany
Cena: 169,90 zł 219,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Brytfanna blacha emaliowana ELO 38x34cm Brytfanna blacha emaliowana ELO 38x34cm Brytfanna blacha emaliowana ELO 38x34cm
Producent: ELO-POL
Cena: 39,00 zł 51,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Brytfanny i gęsiarki to jedna rodzina!

Brytfanny i gęsiarki to produkt dla każdego, kto preferuje pieczenie i zapiekanie w piekarniku. Dają możliwość przygotowania dań z ograniczoną ilością tłuszczu. Na samą myśl o soczystych mięsach z piekarnika, czy zapiekankach ziemniaczanych, robi nam się przyjemnie.

Brytfanna to świetna alternatywa dla rondla czy patelni.  Brytfanny z każdego materiału nadają się do zapiekania w piekarniku. Kupując brytfannę lub gęsiarkę mamy pewność, że można w niej zapiekać, ponieważ żadne z nich nie posiadają dodatków z tworzywa sztucznego. Oczywiście brytfanna to nie tylko pieczenie, ale również smażenie i duszenie na płycie indukcyjnej czy gazowej. 

W ofercie sklepu znajda Państwo brytfanny emaliowane, brytfanny stalowe oraz żeliwne. Każde z nich wyposażone są w pokrywy z tego samego materiału lub pokrywy żaroodporne szklane. Marzy się Państwu brytfanna na ciasto? Nic trudnego, w naszej ofercie posiadamy również brytfanny emaliowane, które idealnie nadają się do pieczenia. 

Do czego służą brytfanny?

Brytfanny, tak jak już wcześniej wspomnieliśmy, służą do pieczenia i duszenia mięs. Są świetnym naczyniem do przygotowywania posiłków dla dużych rodzin, ponieważ dają nam możliwość przygotowania dużej porcji mięsa w krótkim czasie. Ponadto brytfanna łączy funkcje garnka i patelni. Używając naczyń żaroodpornych najpierw zamykamy mięso na patelni, a następnie wkładamy je w naczyniu do piekarnika. Używając brytfanny możemy przypiec mięso już w brytfannie, a następnie dusić je w tym samym naczyniu na naszej kuchence lub przenieść brytfannę do piekarnika i tam mięso zapiekać. Zalety? Mniej brudnych naczyń i dobra organizacja w kuchni. Brytfanny służą do przygotowania dań mięsnych w połączeniu z warzywami lub w sosie. Można w nich zapiekać kaczkę, kurczaka w całości lub same udka, kawałki mięs wieprzowych jak na przykład karczek lub schab.  Ponadto są najczęściej wykorzystywane do przygotowania gołąbków. Jesteśmy przyzwyczajeni, że w brytfannach przygotowuje się głównie dania mięsne, natomiast chcemy zaznaczyć, że jest do doskonałe naczynie do przygotowania zapiekanek, ciast i chleba. W zależności od kształtu wykorzystanie brytfanny jest różne. 

Brytfanny występują w różnych kształtach i materiałach. Często właśnie te cechy determinują wybór konsumenta. W naszym sklepie znajdziecie brytfanny z odlewanego aluminium, tradycyjne brytfanny emaliowane z pokrywą lub bez, brytfanny żeliwne oraz szklane. Brytfanny mogą mieć różny kształt – standardowy owalny, prostokątny lub kwadratowy. Brytfanny owalne z pokrywą najlepiej sprawdzą się do dużych kawałków mięs w całości. Brytfanny emaliowane prostokątne bez pokrywy mogą służyć również jako blacha do pieczenia ciast i zapiekanek. Nowoczesne brytfanny kwadratowe z odlewanego aluminium sprawdzą się jako dobry garnek na kuchenkę, w którym nic się nie przypala i przywiera lub jako małe naczynie do zapiekania w piekarniku. 

Gęsiarka czy brytfanna?

Wielu z was zastanawia się pewnie nad różnicą pomiędzy gęsiarką, a brytfanna. Otóż brytfanna to szersze pojęcie naczynia do pieczenie w piekarniku i na kuchenkach, ponieważ obejmuje wszystkie naczynia z pokrywą lub bez w różnym kształcie. Gęsiarka natomiast, gdzie nazwa pochodzi od naczynia do pieczenia gęsi, jest owalna i posiada wysoką lub płaska pokrywę. Najbardziej popularna wśród gęsiarek jest czarna gęsiarka emaliowana. Gęsiarki posiadają płaskie dno lub w formie żeberek. Zastępcą emaliowanej gęsiarki może być gęsiarka z odlewanego aluminium, która wyróżnia się nieprzywierającą powłoką, grubym dnem i dobrym przewodnictwem ciepła. Warto wybrać odpowiednią gęsiarkę do swoich potrzeb i spróbować swoich sił w przygotowaniu wyśmienitej, pieczonej gęsi. 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl