Brytfanny i garnki żeliwne na indukcję i do piekarnika.

Brytfanna żeliwna 28cm Brytfanna żeliwna 28cm
Marka: Orion
Cena: 74,90 zł
szt.
zobacz więcej
Brytfanna żeliwna czerwona 32 cm 6,5 L Brytfanna żeliwna czerwona 32 cm 6,5 L
Cena: 219,00 zł
zobacz więcej
Brytfanna żeliwna owalna czerwony 25 cm 3 L Brytfanna żeliwna owalna czerwony 25 cm 3 L
Marka: Kesi
Cena: 145,00 zł
zobacz więcej

Brytfanna żeliwna

Gęsiarka żeliwna jest naczyniem z wieloletnią historią, które nie bez powodu było od lat znane i stosowane w kuchni polskiej. Produkt ten powraca do łask w nowym, lepszym wydaniu i właśnie do niego należą największe kuchenne zadania takie jak zapiekanie mięs lub przyrządzanie potraw jednogarnkowych: pieczonek czy bigosu. Dlaczego warto zainwestować w gęsiarkę żeliwną? Brytfanny żeliwne wykonane są z mocnego i grubego materiału, dzięki czemu produkt grzeje potrawę równomiernie i zachowuje ciepło na długo po przygotowaniu dania. Dodatkowo gęsiarki są odporne na temperatury, a waga naczynia, może zapobiec przypadkowemu szturchnięciu i zrzuceniu brytfanny na ziemię. Żeliwo jest bardzo trwałe, wystarczy je regularnie myć i zapobiegamy w ten sposób uszkodzeniom oraz osłabieniu brytfanny po opływie czasu.

Gęsiarka żeliwna emaliowana

Chociaż żeliwo już samo w sobie jest produktem doskonałym do tworzenia garnków czy patelni, to gęsiarki żeliwne emaliowane są jeszcze lepszym wyborem! Brytfanna żeliwna, dzięki emaliowanej powłoce, to nie to samo co stare brytfanny. Mamy tu do czynienia z podwójnymi korzyściami: mocne żeliwo dba o równomierne rozprowadzanie ciepła w naczyniu i zatrzymanie go na dłużej, a z kolei emaliowana powłoka wewnętrzna sprawia, że nasz posiłek zachowa wartości odżywcze oraz doskonały smak i aromat potraw. Dodatkowo, brytfanny żeliwne z powłoką emaliowaną są bezpieczne dla zdrowia i odpowiednie do stosowania, także dla alergików. To wszystko sprawia, że pieczenie jest łatwe i przyjemne.

Brytfanna żeliwna - jak dbać?

Warto wspomnieć, jak należy zadbać o naczynia żeliwne, aby posłużyły nam na długi czas, bo nie jest do takie oczywiste. Przed pierwszym użyciem należy brytfannę umyć, a następnie rozgrzać na kuchence lub w piekarniku. Po ostudzeniu brytfanny żeliwnej wetrzeć w powierzchnię naczynia olej lub inny tłuszcz. Na co dzień produkt myjemy gorącą wodą, można dodać odrobinę delikatnego detergentu, następnie porządnie osuszamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i natłuszczamy. Brytfanny żeliwne powinny być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu. 

Brytfanna żeliwna na indukcję

Gęsiarka żeliwna nadaje się na każdy rodzaj kuchenki domowej, a więc nie ważne czy mają Państwo kuchenkę indukcyjną, ceramiczną, gazową, halogenową czy elektryczną, brytfanny żeliwne będą idealnym rozwiązaniem. Jak widać gęsiarki żeliwne na indukcję i do piekarnika to produkt łatwo dostępny. Każda gęsiarka żeliwna ma dwa poręczne uchwyty, ułatwiające nam przenoszenie tego ciężkiego naczynia. do tego różnorodne kształty i kolory sprawiają, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Warto wspomnieć, że brytfanny żeliwne Konighoffer oraz Belis, które posiadamy w swoim sklepie to cenione i chętnie wybierane marki, a ich naczynia są piękne, dopracowane do perfekcji i bardzo wytrzymałe.

Jak wybrać odpowiednią brytfannę żeliwną?

Przy wyborze gęsiarki warto zwrócić uwagę na jej rozmiar, ponieważ może się okazać, że zamówiony garnek żeliwny nie będzie się mieścił do naszego piekarnika. W trosce o Państwa zadowolenie, podajemy przy każdym produkcie rozmiar gęsiarki zarówno wewnętrzny, jak i zewnętrzny z uszami. Należy się także zastanowić, czy zależy nam na produkcie z surowego żeliwa, czy może jednak zainwestujemy w brytfannę żeliwną z powłoką emaliowaną. Istotne jest również, aby zwrócić uwagę na maksymalną temperaturę w jakiej trzymać możemy brytfannę. Brytfanny w całości żeliwne, nie mają w tym wypadku ograniczeń, ale już gęsiarki żeliwne z bakelitowymi uchwytami nie mogą być grzane do temperatury wyższej niż 230 stopni.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl