Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Czajnik aluminiowy – dlaczego już ich nie używamy?

Niegdyś bardzo popularny, dziś praktycznie jest już niedostępny. Mowa o czajnikach aluminiowych, które były stosunkowo trwałe i tanie. Niestety od dawna nie stosujemy aluminium w kuchni, a szczególnie do codziennego gotowania wody. Dlaczego już nie używamy czajników aluminiowych w kuchni domowej? Udowodniono, że aluminium przedostaje się do żywności i jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Dziś do domowej kuchni wybieramy czajniki emaliowane oraz czajniki stalowe, które gwarantują bezpieczeństwo podczas codziennego użytkowania.

Czajnik aluminiowy – czy jest bezpieczny?

Niestety na samym początku zaznaczymy już, że czajnik aluminiowy nie jest bezpieczny. Istnieją badania, które sugerują, że nadmierna ekspozycja na aluminium może być związana z ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych. Dlatego też coraz mniej czajników emaliowanych znajdziemy na rynku. Są jednak sytuacje, w których czajnik aluminiowy sprawdzi się najlepiej i są to podróże górskie i biwakowanie. Naczynia aluminiowe są lekkie i szybko się nagrzewają. A okazjonalne używanie czajnika aluminiowego nie powinno stanowić dużego zagrożenia dla naszego zdrowia.

Jaki czajnik na biwak?

Aluminium ma jedną ważną zaletę – bardzo szybko przewodzi ciepło i dodatkowo jest lekkie. Dlatego też czajnik aluminiowy oraz inne naczynia z aluminium są często wybierane przez amatorów biwakowania. Naczynie aluminiowe szybko nagrzeje się na ognisku lub nad palnikiem elektrycznym. Mimo lekkości aluminium jest bardzo wytrzymałe. Może nam służyć przez wiele sezonów biwakowych. Warto pamiętać jednak, że aluminium reaguje z kwasami i solami, dlatego powinniśmy używać go wyłącznie do podgrzewania wody. Jeśli zdecydujemy się na gotowanie żywności – pamiętaj, aby zbyt długo nie przechowywać jej w naczyniu, a następnie dokładnie wszystko umyć.

Czajnik aluminiowy odszedł do lamusa ze względu na materiał, z jakiego jest wykonany. Do domowej kuchni wybieramy dziś czajniki emaliowane lub z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Nie jest on jednak całkiem zapomniany, ponieważ sprawdza się w podróży, w trakcie wędrówek i biwakowania.