Garnki z odlewu aluminium z powłoką nieprzywierającą

Garnki aluminiowe

Garnki to najbardziej podstawowe wyposażenie kuchnie, bez którego praktycznie nic byśmy nie byli w stanie zrobić. Około 90% potraw, które robimy przechodzi przez garnek. Nie jest tajemnicą, że jakość garnka wpływa na smak i jakość naszego dania. Garnek, który ma niezbyt dobrą sławę, a jednocześnie bardzo często pojawia się w naszych kuchniach, jest to garnek z odlewu aluminium. Garnki aluminiowe królują w wielu domach, przygotowujemy w nich zdrowe i smaczne dania dla całej rodziny. Garnki aluminiowe są znakomitym przewodnikiem ciepła, dzięki nim nasze potrawy grzeją się szybko, a po wyłączeniu palnika naczynie szybko ostyga, co ogranicza ryzyko poparzenia się.

Garnki z odlewu aluminium

Stop z którego wykonany jest garnek aluminiowy jest wyjątkowo trwały i odporny na wysokie temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne. Garnek z odlewanego aluminium nie ulega zarysowaniom. A co ciekawe, w miarę użytkowania naczyń, ich powierzchnia samoistnie wytwarza cienką warstwę tlenku glinu, która ogrania je przed rdzewieniem. Aluminium jest mniej trwałe i solidne od stali, ale i jest znacznie lżejsze, co jest ich zdecydowaną zaletą. Zaletą garnków aluminiowych, jest również zdecydowanie ich cena. Jest ona w stosunku do jakości bardzo uczciwa i atrakcyjna. Śmiało można stwierdzić również, że garnek aluminiowy to garnek do wszystkiego! Można w nich gotować, dusić, podsmażać, a to wszystko bez użycia dużej ilości tłuszczu. Nie musimy obawiać się o przypalenie, jeśli mamy garnek porządnej jakości z nieprzywieralną powłoką.

Czy garnki aluminiowe są zdrowe?

Krąży mit, że garnki aluminiowe szkodzą zdrowiu. A to nieprawda, powszechnie stosowane aluminium nie ma nic wspólnego ze słabej jakości tworzywem, jakie było niegdyś. Rzeczywiście, jeszcze kilkanaście lat temu garnki z aluminium nie posiadały żadnej bezpiecznej powłoki ochronnej, więc ich prozdrowotność można było śmiało zakwestionować. Również dzisiaj marnej jakości aluminium to marny garnek, ale jeśli zainwestujemy w naczynie znanego producenta, powstałe przy użyciu najlepszych materiałów, z pewnością długo będziemy się mogli nimi cieszyć. Nowoczesne garnki aluminiowe są bezpieczne! Warto dać im szansę, mają mnóstwo zalet! Garnki aluminiowe zawsze mają specjalną powłokę – marmurkową, ceramiczną, która zapewnia bezpieczeństwo i komfort korzystania z naczynia. Dodatkowo dzisiejsze garnki aluminiowe z powłoką nieprzywierającą są produkowane z nowego i zupełnie nieszkodliwego stopu, niemającego nic wspólnego z garnkami aluminiowymi sprzed lat. Mimo wszystko, podczas kupna garnka emaliowanego, warto zwrócić uwagę na to, czy posiadają odpowiednie atesty potwierdzające, że naczynia przeszły przez wszystkie, niezbędne testy jakości.

Garnki aluminiowe nieprzywierające

Garnek aluminiowy nieprzywierający, ma dużo niewątpliwych zalet w użytkowaniu i jakości potraw jakie w nim powstają, ale może pełnić jeszcze jedną zaszczytną funkcję! Garnek z odlewu aluminium może być elegancką i nowoczesną ozdobą kuchni. Jego srebrny połysk dodaje klasy pomieszczeniu, ale i sprawia, że kuchnia wydaje się być czystsza i bardziej sterylna.

Garnki aluminiowe z powłoką ceramiczną

Powłoka ceramiczna w garnku sprawia, że ma on lepsze właściwości fizyczne i chemiczne. Jedzenie nie przywiera do powłoki ceramicznej i nie przypala się, a co za tym idzie można znacznie ograniczyć tłuszcz dawany na patelnię co na pewno wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie. Powłoka ceramiczna odgradza żywność od aluminium, aby nie mogły one wchodzić w niepożądane reakcje. Garnki aluminiowe ceramiczne są zdecydowanie grubsze i cięższe niż byłoby samo aluminium, dzięki czemu naczynia są bardziej wytrzymałe i odporne na uszkodzenia oraz odkształcanie. Także grubym ścianką zawdzięczamy dłuższe utrzymanie się temperatury wewnątrz naczynia.

Garnki aluminiowe z powłoką marmurową

Garnek aluminiowy z powłoką marmurkową jest niemal nie do zdarcia! Powłoka marmurkowa jest odporna na ścieranie, zarysowania i korozję. Wyróżnia się dodatkowo nieprzywieralnością, dzięki której możemy w garnku podsmażyć potrawę niemal bez tłuszczu. Garnki z powłoką marmurową nie zawierają żadnych szkodliwych substancji, nie wchodzą w reakcje z żywnością, są odporne na działanie wysokich temperatur i nie zmieniają smaku potraw.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl