Garnki do mleka

Gotowanie mleka czy produktów mlecznych, w tym też sosów (np. beszamelowych), wymaga specjalnego i bezpiecznego traktowania. Chwila nieuwagi, a mleko może wykipieć. Dlatego polecamy garnki do gotowania mleka, które stworzone są do tego typu produktów. Najczęściej wybierane garnki do mleka to garnki ze stali nierdzewnej. W naszej ofercie mamy jednak również mleczniki emaliowane. Kluski lane na mleku, płatki z mlekiem, kakao... mamy ochotę na którąś z tych pyszności, ale obawiamy się, że znowu mleko nam wykipi, garnek się przypali, a cała kuchenka będzie zalana? Dzięki specjalistycznym garnkom do mleka, te wszystkie problemy odejdą w niepamięć.

Garnek do mleka ze stali nierdzewnej

Garnek do gotowania mleka charakteryzuje odpowiednia wysokość oraz wyprofilowane krawędzie ułatwiające przelewanie. Grube ściany oraz dno sprawiają, że mleko nie będzie odkładać się na powierzchni i przywierać do garnka. W naszej ofercie znajda Państwo garnki ze stali nierdzewnej do gotowania mleka oraz emaliowane mleczniki. Stalowy garnek do gotowania mleka posiada uchwyt z tworzywa sztucznego. Niektóre dodatkowo wyposażone są w gwizdek, który informuje o zagotowaniu płynu. Oprócz prostych garnków emaliowanych posiadamy również garnek do gotowania mleka z płaszczem wodnym. Płaszcz wodny pozwala na równomierne podgrzewanie mleka oraz zapobiega przypalaniu. Jeśli wybierają Państwo garnek do gotowania mleka na indukcje, zachęcamy do zwrócenia uwagi na szczegółową charakterystykę każdego z garnków.

Garnek do gotowania mleka a zwykły garnek

Garnek przeznaczony do gotowania mleka pozwala bezpiecznie podgrzać mleko do optymalnej temperatury. Dzięki temu zachowamy wszystkie wartości tego pysznego i zdrowego napoju. Jednocześnie unikniemy zalania kuchenki przez kipiące mleko. To oszczędność czasu i energii. Garnek z gwizdkiem to naczynie, które rozwiązuje problem. Garnek posiada grube dno, które powoli i równomiernie ogrzewa naczynie. Woda, która znajduje się w podwójnych ściankach garnka zapewnia doskonałe rozłożenie temperatury. Gdy woda osiągnie temperaturę wrzenia gwizdek zasygnalizuje koniec procesu obróbki termicznej mleka. Grube dno w garnku zapobiega przypalaniu. Alternatywą dla specjalistycznego garnka do gotowania mleka może być zwykły rondelek emaliowany lub rondel z powłoką nieprzywierającą. W takim naczyniu również można zagotować mleko, jednakże należy go wówczas pilnować. 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl