Garnki na indukcję

Garnki na indukcję

Kuchenka indukcyjna coraz częściej spotyka się z uznaniem polskich konsumentów. Wiele osób jest na etapie wymiany garnków zwykłych na garnki indukcyjne. Jak wyglądają garnki indukcyjne? Garnki na indukcję wykonane są z różnych materiałów. Najbardziej popularny i oczywisty wybór to garnki stalowe na indukcję. Zaskoczeniem dla wielu może być fakt, że garnki emaliowane również można stosować na kuchence indukcyjnej. Ciekawym produktem są również nowoczesne garnki aluminiowe, które posiadają powłoki nieprzywierające i wbudowany dysk w dnie, który współgra z kuchenką indukcyjną. Wybierając garnki na indukcję należy zapoznać się z opisem producenta, aby wybrać odpowiedni rodzaj.

Jakie garnki indukcyjne wybrać?

Przy wyborze garnków indukcyjnych przede wszystkim należy kierować się oznaczeniem producenta. Jeśli oznaczenia nie ma, można zwrócić uwagę na cechy charakterystyczne garnków indukcyjnych, które są następujące: konstrukcja stalowa o odpowiedniej grubości oraz przyciąganie magnesu. Odpowiednia grubość jest istotna, dlatego wiele garnków indukcyjnych ma zdecydowanie grubsze dno od pozostałej części garnka. Garnki ze stali nierdzewnej na indukcję bardzo dobrze prezentują się na nowoczesnej kuchence domowej. Tak jak już wcześniej wspomniano, garnki emaliowane również pasują na indukcję, ponieważ wykonane są ze stali. Garnki emaliowane indukcyjne mogą stanowić świetny element dekoracyjny Twojej kuchni. Szczególnie mowa tu o garnkach emaliowanych na indukcję w różnorodne zdobienia. Trzeci rodzaj garnków indukcyjnych to garnki z odlewu aluminium z wbudowanym dyskiem stalowym. Sam garnek aluminiowy nie działa na kuchence indukcyjnej, ponieważ płyty indukcyjne nie wyczuwają naczyń z aluminium. Nowoczesne garnki na indukcję aluminiowe posiadają grube dno stalowe, które przyciąga magnes. Swoim wyglądem przypominają naczynia żeliwne i charakteryzują się powłoką, do której nie przywiera żywność podczas gotowania.

Dobre garnki do indukcji.

Dobre garnki do indukcji powinny wyróżniać się idealnie płaskim dnem dopasowanym do płyty indukcyjnej. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na grubość garnka do indukcji. W przypadku garnków stalowych zwracamy uwagę na zastosowane dno. Garnki do indukcji stalowe posiadają często dodatkowe grubsze dno, które dobrze nagrzewa naczynie i równo rozprowadza ciepło. W przypadku garnków emaliowanych zwracamy uwagę na grubość ścian ponieważ jest ona zawsze taka sama jak dno. Garnki na indukcję emaliowane robione są z jednego kawałka stali, więc ściany i dno mają zawsze taką samą grubość. Najlepsze na indukcje bedą garnki emaliowane ze stali o grubości 1,2 mm lub 2 mm. Z garnków do indukcji emaliowanych polecamy markę Belis. Garnki emaliowane marki Belis są dodatkowo testowane pod kątem funkcjonalności na kuchenkach indukcyjnych.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl