Opcje przeglądania
Typ Kuchenki
Zakres pojemności
Średnica
Piekarnik
Zmywarka
Cena
  • od
    do
Kociołek żeliwny wew. emaliowany  8 L Kociołek żeliwny wew. emaliowany 8 L
Cena: 279,00 zł
zobacz więcej

Kociołek myśliwski na ognisko

Kto pamięta rodzinne biwaki, na których punktem kulminacyjnym było jedzenie pysznych pieczonek? Ja do tej pory pamiętam to podekscytowanie i głód, towarzyszące czekaniu na potrawę prosto z ogniska. Kociołki myśliwskie które mamy w ofercie sprawią, że powrócą Państwo do tamtych chwil, a także zaszczepi to miłość do biwaków kolejnym pokoleniom. Kociołki żeliwne są wyposażone w przykręcany uchwyt, umożliwiający powieszenie go nad ogniskiem. W pokrywie znajduje się odpowietrznik. Kociołki mają odkręcane nogi aby można je było łatwo transportować i przechowywać. Dodatkowo, kociołki myśliwskie w naszej ofercie mają różne rozmiary, warto się zastanowić czy potrzebujemy niewielkiego kociołka 5 litrowego, czy może mamy dużą rodzinę i aby wszyscy byli najedzeni musi być to przynajmniej 7 lub 8 litrów.

Garnek żeliwny do chleba

Garnki żeliwne to naczynia bardzo funkcjonalne, ponieważ nadają się do użytku na indukcji, kuchence gazowej i do piekarnika. Przygotujesz w nim wiele smacznych potraw: wspaniałych mięs, daniach jednogarnkowych, zapiekanych, ale również... chleba! Być może niektórzy w tym momencie popukają się w głowę, no bo chleb... w garnku? Ale wbrew pozorom jest to najprawdopodobniej najlepszy sposób na wypieczenie miękkiego chleba z chrupiącą skórką o odpowiednim kształcie i pysznym smaku. Duży wpływ na to ma zapewne grubość, dzięki której garnek żeliwny nagrzewa się równomiernego utrzymuje ciepło na długo po wyłączeniu piekarnika.

Kociołek żeliwny emaliowany

W ofercie mamy dwa rodzaje garnków: kociołek żeliwny oraz kociołek żeliwny emaliowany wewnątrz. Ten drugi ma dodatkowe zalety. Kociołek żeliwny z powłoką emaliowaną zapobiega przywieraniu resztek potraw i jest łatwy w czyszczeniu, a dodatkowo dba o to, aby nasz posiłek zachował wartości odżywcze. Razem emaliowana powłoka o właściwościach kwasoodpornych i grube żeliwne ścianki sprawiają, że garnek jest "nie do zdarcia", to inwestycja na długie lata pysznego jedzenia.

Pierwsze użycie kociołka żeliwnego

Warto wspomnieć, jak należy zadbać o garnek żeliwny, aby posłużył nam na długi czas, bo nie jest to takie oczywiste. Przed pierwszym użyciem należy kociołek żeliwny umyć, a następnie rozgrzać na kuchence, w piekarniku, bądź na ognisku. Po ostudzeniu garnka żeliwnego wetrzeć w powierzchnię naczynia olej lub inny tłuszcz. Na co dzień produkt myjemy gorącą wodą, można dodać odrobinę delikatnego detergentu, następnie porządnie osuszamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i natłuszczamy. Naczynia żeliwne powinny być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu. Wszystkie te zalecenia zapobiegną występowaniu rdzy na kociołku.

Czy kociołek żeliwny jest zdrowy?

Kociołki żeliwne wzbogacają dania o żelazo, dlatego szczególnie polecamy garnki żeliwne osobą z anemią. Dodatkowo żeliwo to naturalny surowiec, przez co jest zdrowy i bezpieczny. Żeliwo wzbogaca smak potraw, przykładowo chyba każdy potwierdzi, że pieczonka na ognisku smakuje zupełnie inaczej niż taka z piekarnika. Należy pamiętać o impregnacji naczynia żeliwnego, aby nie pojawiała się rdza, a co za tym idzie - aby garnek nie tracił zdrowotnych właściwości.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl