Jakie garnki gastronomiczne wybrać?

W naszej ofercie znajdą Państwo dwa rodzaje dużych garnków gastronomicznych - garnki ze stali nierdzewnej i duże garnki emaliowane. Każdy z nich będzie służył do gotowania innych potraw. Do wyboru mają Państwo różne wielkości garnków - od 10l przez 20l, 30l aż po 50l a nawet i więcej.. Posłużą w każdej kuchni, szczególnie tej większych rozmiarów, w której powstają posiłki dla sporej ilości osób. Duże garnki gastronomiczne charakteryzują się wysoką jakością. Będą służyć przez długi czas, co jest szczególnie ważne w kuchniach gastronomicznych, gdzie garnki są bez ustanku eksploatowane.

Do czego duże garnki gastronomiczne?

Garnki gastronomiczne używane są przede wszystkim do wszelkich rodzajów zup, sosów, wywarów. Przyrządzimy w nich także warzywa, kompoty. Są podstawą w każdej kuchni gastronomicznej. Takie garnki zdadzą egzamin w restauracjach, kuchniach polowych, hotelach. W kuchni domowej często używane są do przygotowania konfitur, dżemów oraz do pasteryzacji. Można również używać ich na działce do zbioru warzyw i owoców, do mycia i przechowywania. 

Garnki duże ze stali nierdzewnej

Garnek gastronomiczny ze stali nierdzewnej charakteryzuje się niepodważalną wytrzymałością. Jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, mimo sporych rozmiarów bezproblemowo się je myje. Garnki do gastronomii ze stali nierdzewnej można używać na kuchence gazowej, indukcyjnej oraz innego typu kuchenkach dostępnych w gastronomii. Dodatkowym atutem stali jest bardzo dobre przewodnictwo ciepła, a także szybkie nagrzewanie się. Efekt ten wzmocni grube, wielowarstwowe dno garnka.

Duże garnki emaliowane do bigosu i przetworów owocowych.

Ich unikalną zaletą, w odróżnieniu do garnków ze stali nierdzewnej, będzie możliwość gotowania w nich kwaśnych potraw. Emalia, którą pokryte są wewnątrz nie reaguje z kwasami. Duży garnek emaliowany jest najlepszy do gotowania bigosu, kapuśniaku czy kwaśnych kompotów. Posłuży przede wszystkim w przedszkolach, szkołach, czy cateringach dietetycznych. Gotowanie w garnkach emaliowanych ma właściwości prozdrowotne, emalia nie wchodzi w interakcję z żywnością. To najzdrowszy wybór do gotowania dla najmłodszych, a także dla alergików. Nie sposób nie wspomnieć o przechowywaniu żywności - potrawy zalecamy przechowywać tylko w garnkach emaliowanych, nie nadają się do tego garnki ze stali nierdzewnej.

Duże garnki do domu

Duże garnki wykorzystać można także w domowych warunkach. Będą niezastąpione dla zwolenników domowych imprez jak chrzciny czy urodziny. W garnku o pojemności 10l czy 20l z powodzeniem przygotujemy sporą ilość potrawy, którą następnie można zamrozić.

Duże garnki do gotowania słoików

Garnki gastronomiczne wykorzystywane są także do pasteryzowania przetworów. Pomieszczą sporą ilość słoików, co pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Są garnkami wielozadaniowymi - najpierw ugotujemy w nich dżem czy kompot, a następnie posłużą do pasteryzacji. Takim garnkiem jest powidlak - garnek emaliowany z pokrywą i dodatkową wkładką do gotowania słoików. 

Garnek do gotowania piwa

Gastronomiczne garnki o dużych pojemnościach są niezbędne do produkcji domowego piwa. Garnek 30l to niezbędny sprzęt do gotowania brzeczki piwnej, a nieco mniejszy garnek 20l do gotowania wody do wysładzania.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl