Noże do chleba i bułek

Chleb krojony ręcznie, zawsze smakuje dziesięć razy lepiej, niż taki, który od razu kupimy krojony. Świeżo krojone pieczywo to sposób na udane śniadanie każdego dnia. W naszej kolekcji noży, nie mogło więc zabraknąć najbardziej podstawowego i najczęściej wykorzystywanego modelu – noża do krojenia chleba! Nóż do pieczywa charakteryzuje się długim ząbkowatym ostrzem. Użytkując noże do krojenia chleba warto zwrócić uwagę na deskę do krojenia. Najlepsza deska do krojenia pieczywa to deska drewniana, ponieważ chroni nóż przed tępieniem. W naszym sklepie oferujemy różne noże do chleba. Różnią się one wielkością oraz materiałem z którego wykonano rączkę.

Jak wybrać nóż do chleba?

Kupiliśmy nóż, sprzedawca zapewniał nas, że będzie idealny do krojenia pieczywa, tymczasem chleb został zmiażdżony i postrzępiony... znajome? Po czym poznać porządny nóż do chleba, który naprawdę nada się do krojenia pieczywa? Przede wszystkim należy pamiętać, że różnica między zwykłym nożem kuchennym a nożem do chleba to długie ząbkowane ostrze. Ząbki ułatwiają krojenie miękkiego, świeżego chleba. Materiał, z którego wykonano ostrze noża do krojenia chleba również ma znaczenie, najlepsze są ostrza ze stali nierdzewnej lub ceramiczne. Noże ze stali nierdzewnej są jednak nieco tańsze, można je ostrzyć samemu i trudniej je uszkodzić. Dodatkowo istotna jest rękojeść, odpowiedni kształt ostrza oraz ciężar noża, wszystkie te elementy wpływają na komfort i wygodę użytkowania noża.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl