Opcje przeglądania

Nóż masarski – nóż do mięsa

Wyrób domowych wędlin wymaga odpowiedniego zaplecza kuchennego. Jednym z jego elementów są odpowiednie noże masarskie. Noże do mięsa są niezbędne, jeśli chcemy oskórować lub poporcjować mięso. Noże masarskie są przydatne również w codziennej obróbce mięsa, ryb oraz do krojenia wędlin. Zastosowanie tych noży jest szerokie. Nóż do mięsa daje nam możliwość odpowiedniego przygotowania mięsa przed pieczeniem czy wędzeniem , co na pewno doceni każdy smakosz wędlin.

Noże masarskie rodzaje

Ze względu na sposób obróbki mięsa, możemy podzielić noże masarskie na trzy kategorie. Pierwszy rodzaj to nóż do trybowania. Służy on przede wszystkim do oddzielania mięsa od kości. Z kolei, do oddzielania skóry od mięsa, przydatny będzie specjalny nóż do skórowania. Do porcjowania mięsa oraz oddzielania mięsa od tłuszczu i ścięgien, najlepszy będzie nóż do krojenia mięsa.

Tasak kuchenny

Tasaki rzeźnickie to charakterystyczne, bardzo ostre i precyzyjne noże. Przyrząd jest wykorzystywany przede wszystkim do obróbki mięsa. Tasak jest wyposażony w specjalnie wyprofilowaną rączkę i wykonany ze stali nierdzewnej. Tasak do mięsa posłuży również, jeśli zajdzie taka konieczność, do rąbania kości i dzielenia tusz. Co ciekawe, tasak dzięki swojej szerokości może być również spokojnie użyty do przenoszenia pokrojonych produktów na patelnie czy do garnka. W naszej ofercie posiadamy tasaki ze stali nierdzewnej, które mają to do siebie, że w przypadku stępienia wystarczy potraktować je ostrzałką do noży i znowu wracają do gry.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl