Patelnie z powłoką nieprzywierającą

  • nowość
  • nowość

Patelnie nieprzywierające

Patelnia to przyrząd kuchenny bez którego w kuchni nie bylibyśmy się w stanie obyć. To coś z czym każdy z nas ma do czynienia i każdemu z nas zależy, żeby był on jak najlepszej jakości. Patelnia nieprzywierająca zapewnia nam wysoką jakość naszego jedzenia. Dba o to, aby potrawy które tworzymy, były smaczne i zdrowe, no i oczywiście aby nie przywierały do patelni.

Patelnie z powłoką nieprzywierającą

Patelni nieprzywierających jest bardzo wiele rodzajów, dzielonych ze względu na powłoki, którymi są pokryte odlewy z aluminium. Patelnie granitowe oraz marmurowe należą do najbardziej znanych patelni z powłoką nieprzywierającą. Patelnia z powłoką granitową jest odporna na zarysowania i nie wytwarza toksycznych substancji, a dodatkowo jest łatwa w czyszczeniu. Patelnia z powłoką marmurową jest jeszcze bardziej trwała i odporna na zarysowania, przypalanie potraw i odkształcanie się patelni. Patelnia marmurkowa długo utrzymuje ciepło wewnątrz naczynia, ale niestety jest też dość ciężka, co może nieco utrudniać pracę w kuchni.

Patelnia aluminiowa nieprzywierające

Jaki jest najczęściej powielany mit o patelniach aluminiowych? No oczywiście, że są niezdrowe, uwalniają szkodliwe substancje i mają metaliczny posmak i tak by było, gdyby nie.. powłoki nieprzywierające, którymi w dzisiejszych czasach jest pokryta zdecydowana większość patelni aluminiowych. Patelnia aluminiowa jest na ogół nie droga i gdyby nie posiadała powłoki byłaby w rzeczy samej nieodporna na zarysowania i odkształcenia, szkodliwa dla zdrowia i podatna na przypalenia. Ale, ale, patelnie aluminiowe nieprzywierające jakie mamy dzisiaj, są zupełnie inne od tego co było kiedyś. Dzisiejsze patelnie aluminiowe w większości posiadają powłoki non stick, dbające o to aby nasze jedzenie nie przywarło i będące bezpieczne dla zdrowia. W tej sytuacji, patelnia aluminiowa zyskuje. Łatwo i szybko przewodzi ciepło, a dzięki lekkości możemy łatwo nią manewrować.

Jak dbać o patelnię nieprzywierającą?

W przypadku większości patelni nieprzywierających absolutnie fatalnym pomysłem jest mycie ich w zmywarce, gdyż może to doprowadzić do stworzenia w powłoce mikroskopijnych uszkodzeń. Patelnie nieprzywierające najlepiej myć ręcznie, stosując się do instrukcji dołączonych do naczynia. Do mycia patelni nieprzywierających nie należy używać szorstkich środków czyszczących, ani ostrych gąbek z wełny stalowej. Przy chowaniu patelni do szafki dobrze jest unikać ocierania o siebie naczyń poprzez wkładanie ich jedno w drugie, gdyż może to narazić je na uszkodzenia. Dobrym pomysłem jest wówczas przekładanie naczyń filcowymi lub silikonowymi przekładkami. Warto również pamiętać podczas użytkowania patelni aby nie narażać jej, na zbyt drastyczne zmiany temperatury i używać drewnianych lub silikonowych łopatek tak, żeby nie zniszczyć powłoki patelni.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl