Patelnia do smażenia - grillowe, teflonowe i inne.

Patelnia ceramiczna, patelnia mineralna czy może patelnia WOK, którą wybrać?

Obecnie na rynku znaleźć można kilkadziesiąt różnych rodzajów patelni. Bardzo często nie wiemy na jaką się zdecydować, szczególnie wtedy gdy budżet pozwala nam na posiadanie jedynie jednego czy dwóch modeli. Wybierając patelnię należy przede wszystkim zwrócić uwagę na rodzaj powłoki w jaką potencjalna patelnia została wyposażona. Każdy rodzaj ma inne właściwości. Istotna jest także głębokość patelni. Jeśli jesteśmy zwolennikami dań “jednogarnkowych” i patelnia będzie nam służyć jako naczynie do mieszania wielu składników, dobrym wyborem będzie głęboka patelnia WOK czy po prostu patelnia z wyższymi brzegami. Zapoznaj się z dokładnym opisem każdej patelni, o dobrych patelniach przeczytasz także na naszym blogu. Jeśli nadal nie wiesz, która patelnia będzie najlepsza do twojej kuchni skontaktuj się z nami, a z chęcią udzielimy pomocy.

Dla miłośników steków patelnia grillowa

Dla miłośników mięs czerwonych oraz ryb proponujemy patelnie grillowe. Patelnia grillowa daje nam wiele możliwości od przygotowania ulubionego mięsa po warzywa grillowane, takie jak cukinia, kabaczek czy papryka. Nie zapominajmy również o tradycyjnych kiełbaskach. Przygotowując kiełbaski na patelni grillowej jednocześnie można przygotować do nich cebulkę. Uczta gwarantowana. Do wyboru wiele rodzajów patelni grillowych, między innymi patelnia żeliwna grillowa, patelnia z mineralnym dnem czy marmurkowa.

Czy patelnia do naleśników albo patelnia do jajek to must-have?

Patelnia do naleśników czy patelnia do smażenia jajek to typowe kuchenne gadżety. Można je zastąpić innymi patelniami, ale nie uzyskamy tak dobrego efektu. Patelnia do jajek posiada specjalne wpustki, w które wlewamy surowe jajko. Zazwyczaj jednorazowo możemy usmażyć cztery idealnie okrągłe jajka sadzone, które będą świetnie wyglądały na kanapce, do obiadu, czy zaserwowane na sałatce. Patelnia do naleśników to świetny wybór dla miłośników tradycyjnych polskich placków. Co ją wyróżnia na tle innych to niskie brzegi i odpowiednio wyprofilowane dno. Można ją zastąpić standardową patelnią, ale nie uzyskamy takiego komfortu pracy jaki da nam patelnia do naleśników. Patelnia do naleśników ma niski rant, który pozwala na upieczenie naleśników o idealnym kształcie i rozmiarze. Dodatkowo patelnie te pokryte są powłoką nieprzywierającą, która chroni przed przywieraniem ciasta podczas smażenia.

Patelnia ceramiczna, patelnia emaliowana i patelnia teflonowa, idealne patelnie do smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu

Bardzo popularne wśród polskich konsumentów są patelnie ceramiczne, emaliowane oraz patelnie teflonowe. Coraz większa ilość osób zwraca uwagę na odpowiednie odżywianie i rezygnuje ze smażenia na głębokim tłuszczu. Do lekkiego podsmażania z odrobiną oliwy czy masła patelnie te sprawdzą się idealnie. O każdą z tych powłok należy dbać. Konieczne jest by do mieszania czy przewracania placków stosować akcesoria kuchenne drewniane bądź coraz częściej wybierane akcesoria kuchenne silikonowe. Patelnia ceramiczna zazwyczaj jest lekka i ma powłokę, do której nic nie przywiera i jest łatwa do umycia. Podobnie jest z patelnią teflonową. Tutaj należy sprawdzić jakość teflonu. Szczególnie polecamy patelnie teflonowe z oryginalnym teflonem, który swoją jakość zachowa przez długi czas. Patelnie teflonowe mają taką zaletę, że można na nich długo smażyć. Ciekawą propozycją jest emaliowana patelnia z powłoką teflonową, która jest ciężka i solidna. Patelnia emaliowana to znowu najbardziej zdrowa i bezpieczna forma smażenia. Powłoka emaliowana wewnątrz wymaga dyscypliny podczas smażenia, ale za to szybko się nagrzewa i łatwo zmywa. Patelnia emaliowana to jedna z najbardziej trwałych patelni jakie możemy znaleźć na rynku. Szczególnie polecamy te wykonane z grubej blachy - równo rozprowadzają temperature i są solidne. 

Tradycyjna patelnia stalowa na indukcje i gaz

To niezwykłe wytrzymałe patelnie wykonane najczęściej ze stali nierdzewnej 18/10, dzięki czemu są odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Są wielozadaniowe, niektóre z nich nadają się także do zapiekania potraw w piekarniku. Można na nich smażyć, podsmażać i dusić na niewielkiej ilości tłuszczu. Patelnie stalowe są odporne na bardzo wysokie temperatury, najczęściej wyposażone w kilkuwarstwowe dno typu sandwich, które idealnie rozprowadza ciepło i utrzymuje odpowiednią temperaturę. Z łatwością się je myje, są higieniczne, a także można je wkładać do zmywarki. Najczęściej stosowane są w kuchniach gastronomicznych, lecz sprawdzą się w każdej kuchni, także domowej. Niekiedy patelnie stalowe zostają pokryte wewnątrz dodatkową powłoką, np. ceramiczną. Co istotne, patelnia stalowa jest kompatybilna z każdym rodzajem kuchenki.

Nowoczesna patelnia aluminiowa na indukcje

Zwykła, klasyczna patelnia aluminiowa sprawdzi się na wędrówkach i biwakach. Do codziennego użytku polecamy wysokogatunkowe patelnie aluminiowe z odlewu aluminium pokryte różnymi nieprzywieralnymi powłokami. W naszym sklepie internetowym dostępne są patelnie aluminiowe na indukcje. Zostały one wyposażone w specjalne ferromagnetyczne dna, co pozwala na ich użytkowanie na płycie indukcyjnej. Decydując się na konkretną patelnię warto zapoznać się z właściwościami powłoki, jaką jest pokryta. Niezależnie od tego na którą się zdecydujecie wszystkie nieprzywierające powłoki sprawdzą się do smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu.

Patelnia nieprzywierająca do zdrowego smażenia

Przytwierdzanie się jedzenia do patelni jest jedną z największych przeszkód kulinarnych. By temu zapobiegać proponujemy patelnie z powłokami nieprzywierającymi. Wśród nich najczęściej wybierane są patelnia teflonowa, patelnia tytanowa, patelnia granitowa a także patelnia z odlewu aluminium pokryta różnego rodzaju powłokami “non stick”. Technologia ta została opracowana, aby gotowanie stało się przyjemnością i by wyeliminować wszelkie próby tarcia powłok patelni w celu usunięcia przytwierdzonych placków czy kotletów. Patelnia nieprzywierająca jest idealnym wyborem dla wszystkich osób ceniących sobie zdrowe odżywianie i unikających potraw smażonych na głębokim oleju. W ofercie znajdziecie różne wielkości i kształty patelni, także te o niestandardowych właściwościach, jak głęboka patelnia do duszenia, specjalna patelnia do ryb czy patelnia grillowa.

Patelnia żeliwna na długie lata

To jedna z najbardziej wytrzymałych patelni. Żeliwo, z którego została wykonana, jest materiałem mocnym, solidnym i ciężkim. Żeliwo doskonale się nagrzewa i utrzymuje ciepło, dlatego na patelni żeliwnej szybko przygotujemy ulubione danie. Do wyboru jest kilka rodzajów patelni, między innymi patelnia żeliwna grillowa, patelnia z grubego odlewu żeliwa, która wzbogaca potrawy w niezbędne dla zdrowia żelazo, a także patelnia żeliwna emaliowana do codziennego stosowania w warunkach domowych.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl