Duże garnki 20 l i więcej

Duże garnki emaliowane są podstawą w kuchniach gastronomicznych, w restauracjach czy placówkach żywienia zbiorowego. Stosowane są do przygotowania zup, sosów, wywarów, kompotów i innych przetworów owocowych. W kuchni domowej często używane są do przygotowania konfitur, dżemów oraz do pasteryzacji. Można również używać ich na działce do zbioru warzyw i owoców, do mycia i przechowywania. Ciekawostką jest, że używane są także w domowych mini browarach, bo w dużym garnku emaliowanym można przygotować m.in. brzeczkę piwną. Dostępne są różne pojemności garnków i są to między innymi garnki o pojemności 20 l, 30 l, duży garnek 40 l oraz duży garnek 50 l. 

Duże garnki emaliowane do bigosu i przetworów owocowych.

Ich unikalną zaletą, w odróżnieniu do garnków ze stali nierdzewnej, będzie możliwość gotowania w nich kwaśnych potraw. Emalia, którą pokryte są wewnątrz nie reaguje z kwasami. Duży garnek emaliowany jest najlepszy do gotowania bigosu, kapuśniaku czy kwaśnych kompotów. Posłuży przede wszystkim w przedszkolach, szkołach, czy cateringach dietetycznych. Gotowanie w garnkach emaliowanych ma właściwości prozdrowotne, emalia nie wchodzi w interakcję z żywnością. To najzdrowszy wybór do gotowania dla najmłodszych, a także dla alergików. Nie sposób nie wspomnieć o przechowywaniu żywności - potrawy zalecamy przechowywać tylko w garnkach emaliowanych, nie nadają się do tego garnki ze stali nierdzewnej.

Duże garnki emaliowane do domu

Duże garnki emaliowane są często wykorzystywane w kuchni domowej. Będą niezastąpione dla osób, które samodzielnie potrafią przygotować małe przyjęcia rodzinne typy urodziny, chrzciny czy inne imprezy okolicznościowe. W garnku o pojemności 10l czy 20l z powodzeniem przygotujemy sporą ilość potrawy, którą następnie można również zamrozić.

Duże garnki do gotowania słoików

Zastosowanie garnków emaliowanych jest bardzo szerokie. Dla wielu osób kojarzą się one głównie z przygotowaniem domowych przetworów. Bo właśnie do nich najlepiej wykorzystywać garnki emaliowane. Duże garnki emaliowane wykorzystywane są także do pasteryzowania przetworów. Pomieszczą sporą ilość słoików, co pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Są garnkami wielozadaniowymi - najpierw ugotujemy w nich dżem czy kompot, a następnie posłużą do pasteryzacji. Jednym z bardzo popularnych garnków emaliowanych do przygotowania przetworów owocowych jest powidlak. Garnek emaliowany powidlak składa się z garnka z pokrywą i dodatkową wkładką do gotowania słoików. Garnki emaliowane wybierane są do przetworów owocowych, ponieważ powłoka emaliowana nie wchodzi w reakcję z potrawą i nie absorbuje zapachów. 

Garnek emaliowany do gotowania piwa

Garnki emaliowane o dużych pojemnościach są często wykorzystywane do produkcji domowego piwa. Garnek 30l to niezbędny sprzęt do gotowania brzeczki piwnej, a nieco mniejszy garnek 20l do gotowania wody do wysładzania. Miłośnicy małych domowych browarów doskonale wiedzą, że garnek emaliowany do tych celów jest najlepszy. 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl