Opcje przeglądania

Tłuczek do mięs, siekacz oraz tłuczek do ziemniaków

Tłuczek do mięsa

Przygotowanie dać kuchni polskiej nie obejdzie się bez odpowiednich akcesoriów kuchennych. Do przygotowania dań mięsnych niezbędny może okazać się tłuczek do ubijania kotletów i zrazów. Tłuczek do mięsa kojarzy nam się z prostym, drewnianym przyborem z głowicą do ubijania. Taki tłuczek jest bardzo klasyczny, łatwy w użyciu i spełnia podstawową funkcję jaką jest tłuczenie mięsa. Wśród tłuczków do mięs znajdziecie również całkiem nowoczesne narzędzia, które wyposażone są w noże do nacinania i nakłuwania mięsa. Tłuczki z nożami ułatwiają pracę i nie wymagają użycia siły. 

 

Tłuczek do mięsa drewniany

Klasyczny tłuczek do mięsa do produkt wykonany z drewna z głowicą. Głowica może być zakończona metalowymi nakładkami, które dodatkowo ułatwiają tłuczenie mięsa i uzyskanie odpowiedniej grubości. Głowice drewniane również wyposażone są w wypustki, które ułatwiają „ubijanie” mięsa. Głowica tłuczka jest zazwyczaj cięższa, aby ubijanie mięsa nie wymagało użycia dużej siły. Wybierając tłuczek drewniany warto pamiętać o sprawdzeniu z jakiego drewna jest wykonany oraz w jaki sposób można go impregnować. Kluczowe jest odpowiednie zabezpieczenie materiału przed wilgocią oraz sokami mięsa. Aby głowica nie nasiąkała sokami z mięsa można zawsze posłużyć się folią spożywczą do ochrony. Folia spożywcza będzie miała również za zadanie ochronić ciebie i twoją kuchnię przed zachlapaniami. Po użytkowaniu tłuczka drewnianego należy go umyć i dokładnie osuszyć. 

 

Tłuczek do mięsa metalowy

Do mięsa możemy użyć również tłuczka metalowego. Tłuczki metalowe są ciężkie, twarde i bardzo trwałe. Ich konstrukcja jest podobna do tłuczków drewnianych. Głowica również wyposażona jest w wypustki, które wbijają się w strukturę mięsa powodując jego rozcinanie. Wypustki te ułatwiają również wprowadzanie przypraw. Tłuczek metalowy jest cięższy od drewnianego i może okazać się łatwiejszy w użyciu. Po każdym myciu należy go umyć i wysuszyć w celu ochrony przed korozją. 

 

Tłuczek do siekania mięsa

Tłuczek z nożami do siekania świetnie radzi sobie z każdym gatunkiem mięs, szczególnie przydatny do wołowiny, cielęciny czy wieprzowiny. Jest to nowoczesne narzędzie o całkiem innej konstrukcji. Pozwala na rozcinanie włókien z minimalną utratą soków naturalnych mięsa. Ponadto, dzięki dużej ilości noży, ułatwia nam wprowadzanie przypraw w głąb struktury mięsa. Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości tłuczka z siekaczem mięso staje się miękkie, delikatne i soczyste. Podczas korzystania z siekacza do mięs nie pochlapiesz kuchni. Jest bardzo prosty i wygodny w użyciu. 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl