Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Zdrowe zamienniki cukru

Cukier jest pyszny i słodki, ale nie bez powodu mawia się na niego „biała śmierć”. Zjadanie w dużych ilościach zwyczajnego cukru może bardzo negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Cukier może zwiększyć ryzyko wystąpienia u nas cukrzycy lub insulinooporności. Dodatkowo cukier może zaburzyć pracę układu hormonalnego, a także doprowadzić do wielu chorób metabolicznych. Cukier często przyczynia się do powstawania trądziku na twarzy i próchnicy na zębach. W dodatku cukier jest substancją uzależniającą. Oczywiście, mała ilość cukru jest nam niezbędna! Tą jednak znajdziemy w wielu owocach i warzywach, sztuczne dosładzanie jedzenia, nie jest dla nas zdrowe. Czym więc możemy zastąpić cukier, aby było zdrowiej?

Stewia

Zdawać by się mogło, że stewia jest wymarzonym sposobem na słodzenie. Słodzik powstały z niej jest bardzo słodki, a sama w sobie jest bezkaloryczna. Stewia posiada jednak gorzki, lukrecjowy posmak, który nie każdemu może odpowiadać.

Maksymalne dzienne spożycie: 4 mg / 1 kg masy ciała.

Erytrytol

Erytrytol jest także bezkaloryczny, ale o niemal połowę mniej słodki niż cukier. Erytrytol występuje naturalnie w owocach i warzywach. Należy jednak uważać, bo spożycie nadmiaru tego zamiennika cukru może wywołać biegunkę.

Maksymalne dzienne spożycie: 0,8 – 1 g / 1 kg masy ciała.

Ksylitol

Ten alkohol cukrowy jest kaloryczny, posiada jednak 240 kcal na 100 g, w przeciwieństwie do cukru, który zawiera ich niemal 400. Należy jednak uważać, ksylitol w większych ilościach może wywołać problemy trawienne. Nie wolno też pod żadnym pozorem dawać go zwierzętom, może on wywołać u psów hipoglikemię.

Maksymalne dzienne spożycie: 0,5 – 1 g / 1 kg masy ciała.

Miód

To popularny i raczej dobrze wszystkim znany sposób radzenia sobie z potrzebą słodkości. Miód zwykle jest sporo mniej kaloryczny od cukru, a w dodatku jest źródłem korzystnych dla zdrowia antyoksydantów. Należy jednak z miodem uważać, spożyty w dużych ilościach, może wywoływać biegunkę. Dodatkowo czasem zdarza się, że powoduje alergie pokarmową. Miodu nie należy podawać małym dzieciom poniżej 1 roku życia.

Maksymalne dzienne spożycie: 1 g / 1 kg masy ciała.

Syrop klonowy

Ten płyn to idealne uzupełnienie racuszków i naleśników. Zawiera 270 kcal na 100 g produktu. Co ciekawe syrop klonowy ma działanie przeciwnowotworowe i zawiera witaminy oraz minerały takie jak mangan oraz cynk.

Pamiętaj aby wszystkie słodziki przechowywać w odpowiednich, szczelnych słoikach.

 

Źródło: Tekst inspirowany jest artykułem: „Czym najlepiej słodzić?”[online]. Polska. 23.08.2019 [dostęp: 01.07.2021] Dostęp w Internecie: https://www.mozgi.pl/