Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Nie wolno gotować wody dwa razy?

To mit! W Internecie pojawiło się stwierdzenie, które natychmiast podchwyciło wiele innych portalów informacyjnych, że wody nie wolno gotować więcej niż jeden raz. Ale właściwie, dlaczego tak miałoby być? Poniżej przytaczam i obalam wszystkie rozpropagowane fałszywie treści na temat tego mitu.

Prawdy i mity dotyczące wody:

1. Po ponownym doprowadzeniu wody do temperatury wrzenia, minerały zawarte w niej stają się toksyczne. ← MIT! To po prostu nie prawda.

2. Woda zawiera arsen, który jest metalem ciężkim i może zagrażać zdrowiu. ← Prawda, ale… W Polsce bardzo rzadko zdarza się, aby woda była skażona arsenem, a nawet jeśli to WHO ustaliło normę arsenu 10 ppb, co oznacza, że około 6 na 10 000 osób może zachorować przez takie ilości na raka skóry.

3. Zawarte w wodzie sole mineralne stają się nierozpuszczalne po zagotowaniu, co prowadzi do kamicy nerkowej. ← MIT! Po pierwsze nie dzieje się tak, a po drugie, gdyby nawet tak miało być, to ów osad opadałby na dno czajnika i nie trafiał do herbaty czy kawy.

4. Z azotanów zawartych w wodzie powstają kancerogenne nitrozoaminy, które mogą doprowadzić do rozwoju białaczki. ← Prawda, ale… Stężenie zanieczyszczeń w wodzie pitnej jest bardzo małe, ponieważ Unia Europejska ma niezwykle restrykcyjne normy uzdatniania wody.

5. Przegotowana woda traci duża ilość tlenu, przez co staje się doskonałym środowiskiem dla rozwoju różnych bakterii beztlenowych. ← MIT! Stężenie tlenu po zagotowaniu faktycznie zmniejsza się, jednak wraz z ostygnięciem wody, ilość tlenu wraca do swojej pierwotnej wersji.

6. Nie należy pić wody po 24 h od zagotowania, ponieważ mogły się w niej już rozwinąć kolonie bakterii. ← Prawda, ale… Właśnie dlatego taką wodę należy wówczas zagotować ponownie, w ten sposób zabijemy drobnoustroje, które mogły nam zaszkodzić.

Ponowne zagotowanie wody nie jest szkodliwe!

Biorąc pod uwagę wszystkie te prawdy i mity, możemy dojść do jednego wniosku. Bez względu na to, czy woda jest gotowana raz, czy trzy razy, jest ona tak samo zdatna do spożycia! Oszczędzaj wodę i nie wylewaj jej tylko dlatego, że raz już była zagotowana, jest to bezpodstawne, nieekonomiczne i nieekologiczne!

Jeżeli czajnik, który posiadamy, jest odpowiedniej jakości to nie musimy się obawiać, o pogorszenie stanu wody, po przegotowaniu.

Propozycje wysokiej jakości czajników ze sklepu naczynia.olkusz.pl

  1. Czajnik emaliowany Lawenda Emajlo Olkusz – 99,90 zł

Czajniki emaliowane to przede wszystkim zdrowie. Szklista powłoka emalii znajdująca się wewnątrz naczynia nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Dodatkowo powłoka jest bezpieczna dla alergików, dzieci i osób starszych. Czajniki emaliowane są ładne i zdrowe to podwójne korzyści, a dodatkowo nadają stylu i klimatu naszej kuchni!

  1. Czajnik elektryczny kremowy Husla – 149,90 zł

Czajnik elektryczny jest dla osób, które stawiają przede wszystkim na wygodę. Woda w porządnym czajniku zagotuje się błyskawicznie. Czajniki elektryczne są dobrym wyborem również dla starszych osób, które mogą nie usłyszeć, że czajnik stojący na gazie już zagotował wodę, co może doprowadzić do nieszczęścia. Tymczasem czajnik elektryczny samodzielnie wyłączy się po zagotowaniu.

  1. Czajnik stalowy Eliot Galicja – 56,90 zł

Czajniki stalowe to klasyka. Wytrzymałe naczynia, które możemy znaleźć w każdym kolorze, kształcie i pojemności. Czajniki ze stali nierdzewnej łatwo utrzymać w czystości i najczęściej nadają się zarówno na gaz, jak i na indukcję.

Źródło: Tekst inspirowany jest artykułem: „Gotowanie wody dwa razy jest szkodliwe? Internetowy mit vs. rzeczywistość”[online]. Polska. 01.03.2017 [dostęp: 08.07.2020] Dostęp w Internecie: https://www.totylkoteoria.pl/