Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Właściwości i wartości odżywcze roszponki

Roszpunka warzywna to roślina należąca do rodziny kozłkowatych. Roślina jest uprawiana także w Polsce, choć od niedawna. Wcześniej uważana była za chwast. Roszponka jest rośliną nieco podobną do sałaty, o drobnych, intensywnie zielonych listkach. Roszpunka ma wiele wartości odżywczych i warto ją jeść. Poniżej trochę informacji, dlaczego i jak spożywać tę roślinę.

Właściwości roszponki

  • Duża ilość beta-karotenu zawarta w roszponce zapobiega chorobom serca i wspomaga funkcjonowanie wzroku. Dodatkowo to eliksir młodości, ma właściwości odmładzające!
  • Roszponka dba o nasz układ trawienny, wspiera układ pokarmowy i pomaga przy zaparciach.
  • Jest źródłem potasu i żelaza
  • Roślina oczyszcza organizm z toksyn i innych niepożądanych substancji.
  • Jest również doskonała do leczenia codziennych dolegliwości takich jak ból głowy, mięśni, osłabienie czy senność. Sprawdzi się także przy bezsenności i pomoże na stres.
  • Roszponka to roślina niskokaloryczna i ma bardzo niski indeks glikemiczny. Doskonała dla osób na diecie i chorujących na cukrzycę.
  • Jest też bogata w witaminy C i B6.

Jak jeść roszponkę?

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jakość roszponki przy jej kupnie. Liście rośliny powinny mieć jednolity kolor i nie posiadać ciemniejszych, uschniętych czy nadgniłych elementów. Roszponka nie powinna być też zwiędnięta ani uschnięta.

Roszponkę warto podawać surową w sałatkach i na kanapkach. Roślinę można wykorzystać także w warzywnych i owocowych koktajlach.

Roszponka zmieszana w miseczce z serem mozzarella, orzechami włoskimi, suszoną żurawiną i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorkami to proste i pyszne danie!