Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak przechowywać chleb?

Dzisiaj trochę o oczywistościach, które wcale takie oczywiste nie są! Porozmawiamy na temat przechowywania pieczywa, rodzajów chlebaków, ale także o sposobach, jak sprawić, żeby chleb szybko nie pleśniał.

Co zrobić, aby chleb nie pleśniał szybko?

  • Kupuj naturalne pieczywo, bez zbędnych dodatków chemicznych. Możesz też piec chleb samodzielnie! Najdłużej trzyma świeżość pieczywo z mąki żytniej na naturalnym zakwasie.
  • Zapewnij mu odpowiednie warunki, powinny znajdować się w suchym miejscu i temperaturze od 18 do 22 st. C.
  • Nie zawijaj chleba w folię spożywczą i aluminiową! Doprowadza to do rozwoju bardzo szkodliwej dla zdrowia pleśni. Zamiast tego najlepiej owijać pieczywo materiałową ściereczką, która zapobiegnie wysuszeniu się pieczywa.
  • Jeżeli chleb zamierzasz zjeść dopiero za parę dni, możesz go zwyczajnie zamrozić. W ten sposób pieczywo odmrożone nawet po paru miesiącach będzie wciąż świeże i smaczne! Pamiętaj jednak, żeby zamrozić pieczywo od razu po jego zakupie lub wypieczeniu.

Przechowywanie pieczywa ze względu na jego rodzaj

Domowy chleb na zakwasie — Ten rodzaj pieczywa jest najbardziej odporny na pleśnienie, ponieważ nie zawiera sztucznych konserwantów. Chleb na zakwasie może pozostać smaczny nawet przez 10 dni! Pieczywo należy przechowywać w chlebaku, dodatkowo owinięte najlepiej materiałową ściereczką.

Pieczywo sklepowe — Przechowywanie pieczywa sklepowego jest właściwie takie, jak domowego chleba na zakwasie. Trzeba jednak liczyć się z tym, że chleb z marketu, czy nawet z piekarni, nie wytrzyma tak długo jak domowe pieczywo na zakwasie.

Chleb tostowy — To zdecydowanie specyficzna grupa pieczywa, którego przechowywanie jest szczególnie ważne. Chleb tostowy należy przechowywać w lodówce, co opóźni proces pleśnienia.

Jaki chlebak wybrać?

Nie dam tutaj jednoznacznej odpowiedzi, jednak podam argumenty stanowiące za i przeciw chlebakom wykonanym z danych materiałów.

Chlebak z tworzywa sztucznego — Plastikowy chlebak jest na pewno łatwy do utrzymania w czystości. Często można umyć go nawet w zmywarce, chociaż to należy skonsultować ze sprzedawcą lub sprawdzić na opakowaniu. Niestety tworzywa sztuczne często zapewniają słabą cyrkulację powietrza. Pieczywo wolniej schnie, ale istnieje większe ryzyko, że pojawi się pleśń. Plastikowe chlebaki mają też to do siebie, że są dostępne w niezliczonej ilości pięknych kolorów i wzorów.

1. Chlebak z tworzywa sztucznego Molly beżowy - 49,90 zł
2. Chlebak z tworzywa sztucznego Molly szary - 45,90 zł

Chlebak stalowy — Stalowy chlebak jest higieniczny i łatwy do utrzymania w czystości, a dodatkowo możemy go znaleźć w wielu kolorach i wzorach! Metalowy pojemnik na pieczywo powinien znajdować się z dala od wilgoci

1. Chlebak stalowy Greno biały - 64,90 zł 
2. Chlebak stalowy Greno czarny - 65,90 zł

Chlebak drewniany — Drewniany chlebak może być już w pewnym stopniu ograniczony, jeżeli chodzi o wygląd, raczej stawia się już tutaj na kolor drewna. Można jednak oczywiści zdecydować się także na chlebak ze stalowymi wstawkami w różnych kolorach, tak jak to wygląda poniżej. Główną zaletą chlebaka drewnianego jest fakt, że zapewnia on odpowiednią cyrkulację powietrza, jak również wilgotność i temperaturę. To wszystko przekłada się na długo świeże i miękkie pieczywo!

1. Chlebak bambusowy + 3 pojemniki biały - 119,90 zł 
2. Chlebak bambusowy + 3 pojemniki czarny - 119,90 zł