Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Makaron domowej roboty

Dziś w kalendarzu ważna informacja: Światowy Dzień Makaronu! Jak wiecie, ja lubię przygotowywać moje potrawy pod takie dni, dzięki temu mam w kuchni większą różnorodność! Postanowiłam więc tym razem zabrać się za przygotowanie od podstaw domowego makaronu. Robiłam go już wielokrotnie, przepis jest więc dobrze sprawdzony i naprawdę godny polecenia!

Przepis na makaron

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 1 białko jajka
  • 3 żółtka jajka
  • 10 g oliwy
  • szczypta soli

Mąkę wysypujemy na stolnicę, na jej środku robimy dołek, do którego wbijamy jajka tak, aby nie uciekły.  Dodajemy następnie jeszcze sól i oliwę i zaczynamy dokładnie rozrabiać ciasto.

Ciasto staramy się rozgniatać jak najdłużej, aby miało idealnie gładką konsystencję. Następnie formujemy z ciasta kulkę, którą owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.

Wyciągamy ciasto i rozdzielamy na kilka części. Teraz pozostaje formowanie ciasta w kluski. Ciasto rozwałkujemy cienko, składamy na kilka razy, a następnie tniemy w plastry w ten sposób, aby po rozwinięciu powstały nam długie makaroniki.

Makaron dobrze podsypywać mąką, aby się nie kleił. Gotowy makaron gotujemy kilka minut w gorącej osolonej wodzie.