Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak zrobić tradycyjne schabowe?

Czy wiecie, że mamy dziś dzień kotleta schabowego? A nasz swojski schabowy to aktualnie jedno z najpopularniejszych polskich dań. Ale właśnie… aktualnie, bo czy wiedzieliście, że kotlet schabowy nie wywodzi się wcale z Polski? Nasz kotlet schabowy powstał w Austrii jako wiedeński sznycel. Tam jednak powstawał on z wysokiej jakości cielęciny, podczas gdy Polacy zastąpili ją tanią i popularną wieprzowiną. Ale czy to ma jakieś znaczenie z jakiego kraju wywodzi się ta potrawa? Ważne jest, że obecnie schabowy kojarzy nam się z rodzinną atmosferą i posiłkiem w gronie najbliższych.

Przepis na kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 500 ml mleka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • olej

Plastry mięsa rozklepujemy tłuczkiem przez folię spożywczą.

Gotowe mięso przekładamy do miski. Plastry schabu zalewamy mlekiem, dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojoną cebulkę, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.

Dobrze, żeby kotleciki spędziły w takiej marynacie całą noc, a jeśli nie jest to możliwe to minimum trzy godziny.

Gdy odpowiedni czas minie kotlety wyławiamy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

Teraz pozostaje tylko standardowe opanierowanie kotletów w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na patelni! Najlepsza do tego celu będzie patelnia granitowa lub patelnia ceramiczna, które posiadają powłoki nieprzywierające i smażenie na nich będzie niezwykle proste. Kotlety schabowe wystarczy smażyć po kilka minutek z każdej strony.

Smacznego!