Kamień do pizzy prostokątny + stojak

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 69,90 zł 69.90 PLN
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Skontaktuj się z naszym konsultantem i złóż zamówienie telefonicznie

575 362 542

Opis

Kamień do pieczenia pizzy prostokątny

Kamień do pieczenia pizzy w stylu włoskim. Zestaw zawiera kamień do pieczenia i stojak z drutu. Szamotowy kamień do pieczenia pizzy szybko się nagrzewa oraz absorbuje wilgoć z ciasta. Pizza pieczona na kamieniu ma spód bardziej chrupiący niż pieczony w formie. Dzięki wysokiej temperaturze kamienia i szybkiej obróbce placek, spód pizzy, jest upieczony bardziej równomiernie i nie zdąży obeschnąć podczas długiego pieczenia w piekarniku. Pieczenie na kamieniu jest najbliższe oryginalnemu przygotowywaniu pizzy w piecu. 

Pizza to prosty placek, najczęściej drożdżowy z ulubionym sosem i dodatkami skomponowanymi według własnych upodobań. Wszystko możemy upiec we własnym piekarniku, a dzięki kamieniowi pizza będzie smakować ja z włoskiej pizzerii! 

Przepis na pizzę pieczoną na kamieniu?

Z mąki, drożdży lub proszku do pieczenia, oliwy, ciepłej wody szczypty soli, cukru przygotowujemy ciasto. Proporcje i dodatki są różne w zależności od przepisu i upodobań. Wyrośnięte w cieple ciasto rozwałkowujemy, lub rozciągamy w okrągły placek. Posmarowany sosem lub oliwą czeka już tylko na nasze ulubione składniki. Kładziemy co lubimy! Wiórki cebuli, pieczarki, plasterki szynki lub kiełbasy, oliwki, pomidory. Na koniec oczywiście sypiemy suto ser. 

Kamień do pieczenia wkładamy do chłodnego piekarnika, który najlepiej nagrzewać w opcji góra-dół. Jeśli nagrzewany tylko od góry, trzeba włożyć kamień na niższy poziom piekarnika. Pizzę wkładamy na rozgrzany kamień najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki. Ponieważ w zestawie kupujecie Państwo także stojak pod kamień do pizzy, wyjęcie całości nie stanowi problemu. Najlepiej jednak dać mu się pomału ostudzić w piekarniku. Jeśli wyciągamy gorący kamień, musimy pamiętać, żeby postawić go na drewnianej powierzchni. Gwałtowne studzenie lub zetknięcie z zimną powierzchnią może spowodować pęknięcie kamienia. 

Kamień szamotowy można wykorzystać do pieczenia pieczywa, bułeczek lub robienia pieczonych pierogów, np. drożdżowych pierogów z warzywami. Prostokątny kamień szamotowy idealnie mieści się w piekarniku. Wykorzystamy całą powierzchnię piekarnika. 

Cechy charakterystyczne:

  • kamień do pizzy prostokątny
  • zestaw zawiera kamień do pieczenia i stojak z drutu.
  • szamotowy kamień do pieczenia pizzy w piekarniku
  • kamień do pieczenia pieczywa w piekarniku
  • zestaw do serwowania pizzy
  • kamień na pizzę na stojaku
  • kamień szamotowy do pieczenia chleba, bułek
  • marka: ORION

Wymiary:

  • kamień - 44 × 30 × 1 cm,
  • wymiary całkowite - 44 × 35 × 3,5 cm
  • waga (kg): 2.970

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl