Kamień do pizzy + stojak i nóż do pizzy

Kamień do pizzy + stojak i nóż do pizzy
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 58,90 zł 58.90 PLN
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Skontaktuj się z naszym konsultantem i złóż zamówienie telefonicznie

575 362 542

Opis

Kamień do pieczenia pizzy, stojak i nóż do pizzy 

Zestaw do pieczenia pizzy w piekarniku, który obejmuje:

  1. okrągły kamień szamotowy,
  2. pasujący do niego stojak,
  3. ostry nożyk do krojenia pizzy.

Szamotowy kamień do pieczenia pizzy szybko się nagrzewa oraz absorbuje wilgoć z ciasta. Pizza pieczona na kamieniu ma spód bardziej chrupiący niż pieczony w formie. Dzięki wysokiej temperaturze kamienia i szybkiej obróbce placek, spód pizzy, jest upieczony bardziej równomiernie i nie zdąży obeschnąć podczas długiego pieczenia w piekarniku. Pieczenie na kamieniu jest najbliższe oryginalnemu przygotowywaniu w piecu. 

Kamień szamotowy można wykorzystać do pieczenia pieczywa, bułeczek lub robienia pieczonych pierogów, np. drożdżowych pierogów z warzywami.

Przepis na pizzę pieczoną na kamieniu?

Pizza to prosty placek, najczęściej drożdżowy, z ulubionym sosem i dodatkami skomponowanymi według własnych upodobań. Z mąki, drożdży lub proszku do pieczenia, oliwy, ciepłej wody szczypty soli, cukru przygotowujemy ciasto. Proporcje i dodatki są różne w zależności od przepisu i upodobań. Wyrośnięte w cieple ciasto rozwałkowujemy, lub rozciągamy w okrągły placek. Posmarowany sosem lub oliwą czeka już tylko na nasze ulubione składniki. Kładziemy co lubimy! Wiórki cebuli, pieczarki, plasterki szynki lub kiełbasy, oliwki, pomidory. Na koniec oczywiście sypiemy suto ser. Wszystko możemy upiec we własnym piekarniku a dzięki kamieniowi pizza będzie smakować ja z włoskiej pizzerii! 

WAŻNE: Kamień do pieczenia wkładamy do chłodnego piekarnika, który najlepiej nagrzewać w opcji góra-dół. Jeśli nagrzewany tylko od góry, trzeba włożyć kamień na niższy poziom piekarnika. Pizzę wkładamy na rozgrzany kamień najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki. Ponieważ w zestawie kupujecie Państwo także stojak pod kamień do pizzy wyjęcie całości nie stanowi problemu. Najlepiej jednak dać mu się ostudzić pomału w piekarniku. Jeśli wyciągamy gorący kamień musimy pamiętać, żeby postawić go na drewnianej powierzchni. Gwałtowne studzenie lub zetknięcie z zimną powierzchnią może spowodować pęknięcie kamienia. Kamień został wykonany z szamotu i pod żadnym pozorem nie należy go myć wodą.

Nóż do pizzy to specjalny przyrząd kuchenny. Bardzo ostry, okrągły nożyk pozwala precyzyjnie pokroić na cząstki gorącą pizzę. Szczególnie gorący ser na powierzchni sprawia kłopoty podczas krojenia zwykłym nożem - ciągnie się i utrudnia pokrojenie przysmaku na porcje. 

Zestaw do pizzy: kamień, stojak i nóż do pizzy to doskonały zakup, który pozwoli Państwu przygotować pyszne danie jak z włoskiej pizzerii. Kamień do pizzy i dodatkowe akcesoria to także dobry pomysł na prezent dla amatora włoskich smaków!

Cechy charakterystyczne:

  • kamień do pizzy
  • szamotowy kamień do pieczenia pizzy w piekarniku
  • kamień do pieczenia pieczywa w piekarniku
  • zestaw do serwowania pizzy
  • kamień na pizze na stojaku
  • nóż do krojenia pizzy
  • zestaw do pizzy

Dane techniczne:

  • Materiał: kamień (szamot)
  • Średnica: 33 cm
  • Wysokość (kamień): 0,8 cm
  • Wymiary podstawki: 33,5 cm x 15,9 cm
  • Średnica ostrza (nóż): 6,5 cm
  • Waga: 2 kg

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl