Kociołek żeliwny 12 l z pokrywką 40 cm Brizoll

Dostępność: brak towaru
Cena: 344,90 zł 344.90 PLN
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Skontaktuj się z naszym konsultantem i złóż zamówienie telefonicznie

575 362 542

Opis

Kociołek żeliwny Brizoll + patelnia żeliwna 12 l

Kociołek to w istocie garnek żeliwny z pałąkiem do zawieszania nad ogniskiem. Ciężki, solidny, duży garnek z pokrywką, który można wykorzystać do przygotowania wspaniałych tradycyjnych dań – duszonych ziemniaków, bigosu czy grochówki.  Garnek żeliwny nagrzewa się równomiernie, utrzymuje stałą temperaturę - odpowiednio używany będzie służył przez długie lata. Żeliwo to produkt bardzo trwały i warto o niego zadbać.

Kociołek żeliwny Brizoll z serii Asia to wyjątkowe naczynie - możemy wykorzystać do przygotowywanie dań zarówno sam garnek jak i pokrywkę, która może służyć jako żeliwna patelnia. Można wykorzystać kociołek zawieszając go nad ogniskiem a patelnię ułożyć na grillu i przygotować na niej inne danie. Duży kocioł 12 l doskonale sprawdzi się na wyposażeniu hoteli, w gastronomii i kateringu. 

Dno kociołka jest okrągłe - płomień i ciepło z ogniska równomiernie nagrzewają naczynie. Dzięki temu, że przygotujemy potrawy nad ogniskiem nabiorą charakterystycznego dymnego zapachu i smaku. Szczelnie przylegająca pokrywa sprawia, że para nie ucieka z kociołka, a dania są wyjątkowo kruche i miękkie. Żeliwo nagrzewa się równomiernie i utrzymuje stabilną, wysoką temperaturę. Zawsze należy pamiętać o używaniu łapek kuchennych, które uchronią nas przed poparzeniem.

Naczynia żeliwne są trwałe, niemal niezniszczalne i odporne na działanie wysokich temperatur. Dodatkowo nadają wyjątkowy smak przygotowywanej potrawie. Grube dno i ścianki naczynia gwarantują równomierne nagrzewanie się naczynia i utrzymanie stałej temperatury, po ściągnięciu kociołka z ognia. Nawet długo po zakończeniu pieczenia, nasze danie będzie gorące, a biesiadnicy bez przeszkód będą zajadać dokładki pysznego gulaszu, pieczonek lub dań myśliwskich. Przepis na kociołek łatwo znaleźć w zasobach internetu. Możemy też w nim zrobić tradycyjne dania jednogarnkowe, np. golonkę w kapuście albo kociołek myśliwski na karkówce i boczku z warzywami.

Oryginalne kociołki uzbeckie typu KAZAN z zaokrąglonym dnem do zawieszenia nad paleniskiem są poszukiwane na rynku - to doskonały pomysł na prezent dla miłośników plenerowych imprez i właścicieli ogrodów. Wspólne biesiady przy aromatycznych daniach z kociołka to najlepsze spotkania przyjaciół i rodziny. 

Kociołek Brizoll został wykonany zgodnie z europejskimi normami w ukraińskiej fabryce nieopodal Kijowa. Prężnie rozwijająca się marka postawiła na tworzenie nowoczesnych produktów, które mają użytkownikowi służyć wiele lat, są ekologiczne i ułatwiają codzienną pracę. 

Przed użyciem należy zapoznać się ze wskazówkami dotyczącymi użytkowania. 

Cechy charakterystyczne:

  • kociołek żeliwny,
  • kociołek z pokrywką,
  • kociołek z pałąkiem,
  • kociołek na ognisko,
  • zaokrąglone dno,
  • trwały ekologiczny materiał,
  • kociołek do ogrodu,
  • przystosowany do wysokich temperatur,
  • produkt europejski

Dane techniczne:

  • Średnica: 40 cm
  • Szerokość z uszami: 48 cm
  • Średnica dna patelni: 33 cm
  • Wysokość patelni: 4 cm
  • Wysokość garnka: 16 cm
  • Wysokość z pałąkiem: 36 cm
  • Pojemność: 12,0 l
  • Waga: 10,7 kg

Zastosowanie: 

  • ognisko

WAŻNE

 PRZYGOTOWANIE NACZYŃ ŻELIWNYCH DO PIERWSZEGO UŻYCIA: 

  • Przed pierwszym użyciem umyj naczynie w ciepłej wodzie i przetrzyj delikatnie szmatką.
  • Umieść naczynie na włączonej płycie grzewczej i poczekaj, aż będzie całkowicie suche.
  • Zdejmij naczynie z płyty i pokryj całą powierzchnię cienką warstwą oleju.
  • Poczekaj, aż naczynie całkowicie ostygnie.
  • Gotowe! Twoje naczynie jest gotowe do użycia.

KONSERWACJA NACZYŃ ŻELIWNYCH: 

  • Nie przechowuj jedzenia w żeliwnym naczyniu kuchennym.
  • Mycie żeliwnych naczyń w zmywarce nie jest rekomendowane.
  • Nie zaleca się używania metalowych drapaków, gąbek, ostrych szczotek i mocnych detergentów. 
  • Po umyciu żeliwnego naczynia należy ostrożnie je osuszyć i pokryć cienką warstwą oleju.
  • Naczynia żeliwne powinno być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu. 
  • Żywotność naczyń żeliwnych jest nieograniczona.

Nieprawidłowe użytkowanie i przechowywanie naczyń może powodować występowanie rdzy na powierzchni naczynia. Nie jest to jednak defekt, ponieważ rdzę można usunąć za pomocą metalowej szczotki podczas mycia ciepłą wodą. Po usunięciu rdzy naczynie należy wysuszyć i nasmarować cienką warstwą oleju. 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl